Mainos

IL: Soini kehuu Venäjän rajavalvontaa – tutkija vastaa kommenttiin

Ulkoministeri Timo Soini suitsutti Venäjän rajavalvontaa vieraillessaan itärajalla viime viikonloppuna, kertoo Ilta-Sanomat.

Perussuomalaisten ministeriryhmän kanssa itärajalla vieraillut Soini suitsutti rajavalvontaa muun muassa Ylelle.

– Venäjä hoitaa raja-asiansa sillä lailla kuin ne pitäisi kaikkien muidenkin hoitaa, Soini sanoi käytyään tutustumassa Suomen ja Venäjän väliseen rajavalvonta-asemaan.

Venäjään erikoistunut tutkijatohtori Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ei ole Soinin kanssa aivan samoilla linjoilla.

– Laittomien siirtolaisten määrä Venäjällä on virallisten lukujen mukaan noin neljä miljoonaa. Tämän lisäksi Venäjä ottaa entisistä Neuvostomaista todella paljon tulijoita vastaan, Smith kommentoi väitettä Venäjän rajavalvonnan mallikkaasta toiminnasta Ilta-Sanomille.

– Mutta kyllä tämä on ensisijaisesti lähtöisin suomalaisista standardeista. Yksikään raja ei ole yksipuolinen, Smith viittaa Suomen itärajan rajavalvontaa, joka on yksi maailman tehokkaimmista.

Smithin mukaan siirtolaistilanne on Venäjällä haastavampi kuin EU-mailla. Eräiden arvioiden mukaan Venäjälle on siirtynyt Ukrainasta vuoden aikana jopa yli 600 000 ihmistä.

– Laittoman maahantulon kuriin saaminen ja tulijoiden integrointi yhteiskuntaan näkyvät siellä samanlaisena, mutta paljon vaikeampana ilmiönä kuin meillä EU:ssa, Smith kertoo Ilta-Sanomille.

Myös maahanmuuton vastustus on Venäjällä paikoin vahvempaa kuin Suomessa. Vastustus on näkynyt äärinationalistisena liikehdintänä, joka on herättänyt myös vallanpitäjät.

– Venäjällä on puututtu laittomaan siirtolaisuuteen todella rajulla kädellä ja tehty valtavia, jopa tuhannen hengen pidätyksiä yhden päivän aikana. Lainsäädäntöön on lisätty rangaistuksia yrityksille, jotka käyttävät laitonta työvoimaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.