IL:n selvitys kirkon alkoholiostoista: Arkkipiispa tarjosi vodkat aamutuimaan, piispa Askolalla kostea lounas

Iltalehti on selvittänyt kirkon alkoholiostoja käymällä läpi piispojen kuitteja. Viiniä on nautittu veronmaksajien piikkiin muuallakin kuin ehtoollisella. Onko oikein, että kirkko käyttää alkoholia edustustilaisuuksissaan? 

Iltalehti pyysi nähtäväkseen kahden näkyvämmän piispan, arkkipiispa Kari Mäkisen ja Helsingin piispan Irja Askolan virka-ja edustuskulut vuodesta 2011 vuoteen 2015, siis viiden vuoden ajalta. Kahden aukeaman laajuisessa jutussa ei jää epäselväksi, mihin piispat ovat verovaroja käyttäneet. Seuraavassa on vain muutamia esimerkkejä Iltalehden jutusta.

Räikeimpiä esimerkkejä esitellään seuraavassa: Arkkipiispa Kari Mäkinen nousee seurueineen varhain aamulla Pietarin-junaan Helsingistä. Matkan tarkoitus on vierailu Inkerin kirkossa ja Venäjän ortodoksisen kirkon Pietarin hengellisessä akatemiassa. Ravintolavaunuostokset seurueelle klo 6:45 aamulla: viisi Finlandia-vodkapaukkua, yhteensä 45 euroa.

Yhdeksän pulloa viiniä, kolme hanapakkausta...

Piispat ovat viime vuosina lentäneet Lappiin keväthankien aikaan. Evankelis-luterilaisella kirkolla on 11 piispaa. Arkkipiispan erityisavustajan luottokortti vinkui keväällä 2014 Saariselän tunturikylän Alkossa. Yhdeksän pulloa viiniä, kolme hanapakkausta viiniä ja neljä olutpakkausta. Yhteensä 18 litraa viiniä, hinta 243 euroa.

Maaliskuussa 2015 luottokorttia puolestaan tarvittiin Äkäslompolon Alkossa. Piispojen ja seurueen nautittavaksi napattiin tällä ketaa viisi hanapakkausta viiniä eli yhteensä 15 litraa. Parin kestopakkauksen kera ostokset maksoivat 154, 50 euroa.

Noormarkussa Ahlströmin ruukilla piispat ovat myös vierailleet, ja siellä ostettiin parisenkymmentä viinipulloa ja konjakkia.

Kolme viinipulloa, kymmenen lasillista viiniä...

Iltalehti kertoo selvitykesessään myös miten Helsingin piispallaIrja Askolalla on tapana kutsua vieraita virka-asunnolleen Helsingin Punavuoressa. Lehden mukaan silmiinpistävää Askolan kuiteissa on epäsuhta ostetun alkoholimäärän ja vieraiden määrän välillä.

Esimerkiksi kesäkuussa 2013 Askola on ostanut Alkosta kolme pulloa viiniä lounasta varten. Lounaalla oli kaksi vierasta. Helmikuussa 2012 Askola oli muun muassa ostanut Stockmannin Herkusta lounastarpeita kahdelle vieraalleen: savustettua nieriää, maltalaisia katkarapuja, ravunpyrstösalaattia jne. Päivää aikaisemmin hän oli ostanut Alkosta kuusi pulloa punaviiniä. Kuitissa lukee: "tilaisuuksia varten".

Helsingin piispan Irja Askolan erityisavustajan mukaan viini ostetaan yhtä tilaisuutta vaten ja jäljelle jäänyt viini on tarjottu aina seuraavissa virkaan liittyvissä tapaamisissa.

Tammikuussa 2012 Askola vieraili Iltalehden mukaan ravintola Juttutuvassa. Kuitista päätellen paikan päällä oli ollut kaksi henkilöä. Palan painikkeeksi ostettiin kymmenen lasillista viiniä. 

Edella luetellut esimerkit ovat vain muutamia laajasta selvityksestä. Iltalehti kysyykin, onko kirkonkin edustettava alkoholin avulla?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja