IL: Maahanmuuttovirasto Slunga-Poutsalon termeistä: "Ei ole laittomia turvapaikanhakijoita"

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon turvapaikanhakijoista käyttämät termit, kuten "elintasosurffarit" ja "laittomat turvapaikanhakijat" herättivät paljon keskustelua.

Slunga-Poutsalo käytti termejä lähettämässään tiedotteessa, jossa hän kommentoi sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ilmoitusta siitä, että Suomi valmistautuu vastaanottamaan tänä vuonna jopa 15 000 turvapaikanhakijaa.

Iltalehden haastattelema maahanmuuttoviraston tarvapaikkayksikön johtaja Esko Repo karsastaa Slunga-Poutsalon käyttämiä termejä.

– En lähtisi lisäämään turvapaikanhakijan eteen mitään määreitä. Turvapaikanhakija on aina turvapaikanhakija, Repo kertoo Iltalehdelle.

Ulkomaalaislain nojalla turvapaikanhakija voi jättää hakemuksen ja oleskella Suomessa turvapaikkahakemuksensa käsittelyn ajan, vaikka hänellä ei olisikaan tarvittavia matkustusasiakirjoja. 

– Se on laillista oleskelua, kunnes todetaan, ettei edellytyksiä (turvapaikan myöntämiselle) ole ja maastapoistamispäätös on täytäntöönpanokelpoinen. 

Repo kommentoi myös keskustelua siitä, miksi Suomeen tulleet turvapaikanhakijat "ovat nuoria ja terveitä miehiä".

– Yksinkertainen selitys on se, että nuoremmilla ihmisillä voi olla paremmat edellytykset selvitä tällaisesta haastavasta ja vaarallisestakin matkasta. Voi myös olla, että tietyissä valtioissa vainotoimenpiteet kohdistuvat enemmän nuoriin miehiin.

Iltalehden mukaan esimerkiksi ääri-islamistinen terroristijärjestö Al-Shabaab on tehnyt Somaliassa nuoriin miehiin kohdistuvia pakkorekrytointeja.

Revon mukaan eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tulee juuri Somaliasta, sekä Irakista, Albaniasta ja Afganistanista. Syyrialaisia hakijoita on ollut tänä vuonna 172.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja