Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

IL: Kauhutarinat lihatiskeiltä – homeisia leikkeleitä ja vanhaa lihaa uuden joukossa

Lehtikuva
Julkaistu 19.03.2013 08:30(Päivitetty 19.03.2013 08:56)

Lihatiskeillä työskennelleet myyjät paljastavat Iltalehdelle, miten röyhkeästi kaupoissa minimoidaan hävikkiä asiakkaiden kustannuksella.

Voiko suomalainen olla varma siitä, että lihatiskillä myytävät tuotteet ovat aina tuoreita? Ei ainakaan, jos lihatiskien myyjien kauhukertomuksiin on uskominen. Kaupoissa työskennelleiden myyjien mukaan tuotehävikkiä pienennetään muun muassa sekoittamalla vanhaa ja uutta lihaa sekaisin.

– Edellisen päivän jauhelihat kerättiin aamulla pois lihahyllystä ja laitettiin tuoreen lihan joukkoon aamulla. Vanhan maku hävisi uuden lihan joukkoon. Näin saatiin taas "tuoretta" jauhelihaa tiskiin. Vanhat lihasuikaleet marinoitiin, jotta lievät sivumaut poistuivat ja liha saatiin taas myyntiin.Palvelutiskillä leikepinot saattavat vaikuttaa herkullisilta, mutta todellisuus on toista. Leikepinoista poistettiin homeiset yksilöt ja vain hyvännäköiset laitettiin myyntiin. Ei ollut väliä, kuinka vanhaa liha oli, varsinaissuomalaisessa päivittäistavarakaupssa 2000-luvulla työskennellyt myyjä kertoo Iltalehdelle.

Ravintoloissa enemmän epäkohtia

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöterveyspäällikkö Riikka Åbergin mukaan myyjien kauhukertomukset kuulostavat uskomattomilta. Räikeitä väärinkäytöksiä on kuitenkin hankala havaita tarkastusten yhteydessä. Åberg ei usko väärinkäytösten olevan kovin yleisiä, sillä muutoin se näkyisi tarkastusten näytetuloksissa.

Ympäristökeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan myymälöiden palvelutiskien elintarvikkeiden laatu oli vuosina 2010 ja 2011 melko hyvä ainakin pääkaupunkiseudulla. Kauppojen sijaan räikeitä epäkohtia on paljastunut lähinnä ravintoloissa.

– Jos Helsingin kohteita ajattelee, niin suurimmat epäkohdat liittyvät ravintoloihin, ei myymälöihin. Tapaukset, joissa on jouduttu antamaan määräyksiä, kieltämään tai hävittämään elintarvikkeita, eivät liity juurikaan palvelumyyntimyymälöihin, Åberg toteaa Iltalehdelle

Jauhelihan laatu mennyt huonompaan suuntaan

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa tutkittiin vuosina 2007 ja 2009 elintarvikemyymälöissä myytävän jauhelihan, siipikarjanjauhelihan ja marinoidun lihan laatua. Helsingissä myytävä jauheliha osoittautui hygieeniseltä laadultaan huonommaksi kuin vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa suppeammassa tutkimuksessa. Hygieenisen laadun perusteella 68 prosenttia jauhelihanäytteistä luokiteltiin hyvälaatuisiksi, 21 prosenttia välttäviksi ja 11 prosenttia huonoiksi.

Huono tai välttävä tulos johtui useimmiten korkeasta kokonaispesäkeluvusta.Kaikista tutkituista jauhelihanäytteistä 3 prosenttia todettiin hygieeniseltä laadultaan välttäväksi ja 2 prosenttia huonoksi ulosteperäisten E. coli -bakteerien löydösten takia.

Ravintoloiden ex-työntekijät paljastivat Makuja-sivustolle viime syksynä epäkohtia ravintolabisneksestä:

Ravintoloiden ex-työntekijät paljastavat: Vanhaa pikaruokaa asiakkaille ja kinkut lattialta pizzaan

Lähteet: Iltalehti,

Ympäristökeskus

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaaKalatiskien kaloista paljastui ikävä tosiasia – jopa 26 prosentissa huono laatu ja pilaajabakteereita: "Kalalle annettavat säilyvyysajat liian pitkiä"Salaattibaarien laatu parantunut viime vuosina – puutteita edelleen etenkin lihatuotteissa Kauppojen jauhelihat ratsattiin Helsingissä: Viimeinen käyttöpäivä paljastuikin riskiksi!Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin

  • Eilen19:23
    Ikääntyminen

    Eliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi