IL: Kauhutarinat lihatiskeiltä – homeisia leikkeleitä ja vanhaa lihaa uuden joukossa

Lihatiskeillä työskennelleet myyjät paljastavat Iltalehdelle, miten röyhkeästi kaupoissa minimoidaan hävikkiä asiakkaiden kustannuksella.

Voiko suomalainen olla varma siitä, että lihatiskillä myytävät tuotteet ovat aina tuoreita? Ei ainakaan, jos lihatiskien myyjien kauhukertomuksiin on uskominen. Kaupoissa työskennelleiden myyjien mukaan tuotehävikkiä pienennetään muun muassa sekoittamalla vanhaa ja uutta lihaa sekaisin.

– Edellisen päivän jauhelihat kerättiin aamulla pois lihahyllystä ja laitettiin tuoreen lihan joukkoon aamulla. Vanhan maku hävisi uuden lihan joukkoon. Näin saatiin taas "tuoretta" jauhelihaa tiskiin. Vanhat lihasuikaleet marinoitiin, jotta lievät sivumaut poistuivat ja liha saatiin taas myyntiin.Palvelutiskillä leikepinot saattavat vaikuttaa herkullisilta, mutta todellisuus on toista. Leikepinoista poistettiin homeiset yksilöt ja vain hyvännäköiset laitettiin myyntiin. Ei ollut väliä, kuinka vanhaa liha oli, varsinaissuomalaisessa päivittäistavarakaupssa 2000-luvulla työskennellyt myyjä kertoo Iltalehdelle.

Ravintoloissa enemmän epäkohtia

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöterveyspäällikkö Riikka Åbergin mukaan myyjien kauhukertomukset kuulostavat uskomattomilta. Räikeitä väärinkäytöksiä on kuitenkin hankala havaita tarkastusten yhteydessä. Åberg ei usko väärinkäytösten olevan kovin yleisiä, sillä muutoin se näkyisi tarkastusten näytetuloksissa.

Ympäristökeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan myymälöiden palvelutiskien elintarvikkeiden laatu oli vuosina 2010 ja 2011 melko hyvä ainakin pääkaupunkiseudulla. Kauppojen sijaan räikeitä epäkohtia on paljastunut lähinnä ravintoloissa.

– Jos Helsingin kohteita ajattelee, niin suurimmat epäkohdat liittyvät ravintoloihin, ei myymälöihin. Tapaukset, joissa on jouduttu antamaan määräyksiä, kieltämään tai hävittämään elintarvikkeita, eivät liity juurikaan palvelumyyntimyymälöihin, Åberg toteaa Iltalehdelle

Jauhelihan laatu mennyt huonompaan suuntaan

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa tutkittiin vuosina 2007 ja 2009 elintarvikemyymälöissä myytävän jauhelihan, siipikarjanjauhelihan ja marinoidun lihan laatua. Helsingissä myytävä jauheliha osoittautui hygieeniseltä laadultaan huonommaksi kuin vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa suppeammassa tutkimuksessa. Hygieenisen laadun perusteella 68 prosenttia jauhelihanäytteistä luokiteltiin hyvälaatuisiksi, 21 prosenttia välttäviksi ja 11 prosenttia huonoiksi.

Huono tai välttävä tulos johtui useimmiten korkeasta kokonaispesäkeluvusta.Kaikista tutkituista jauhelihanäytteistä 3 prosenttia todettiin hygieeniseltä laadultaan välttäväksi ja 2 prosenttia huonoksi ulosteperäisten E. coli -bakteerien löydösten takia.

Ravintoloiden ex-työntekijät paljastivat Makuja-sivustolle viime syksynä epäkohtia ravintolabisneksestä:

Lähteet: Iltalehti,

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja