Mainos

Amerikkalaisraportti: Venäjä harjoitellut Ahvenanmaan miehittämistä

Venäjä on pitänyt sotaharjoitukset, joissa on harjoiteltu muun muassa Ahvenanmaan miehittämistä, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Cepa raportissaan.

Raportti keskittyy Pohjoismaiden, Baltian ja Puolan turvallisuustilanteeseen, ja se on kirjoittanut Itä-Eurooppaan erikoistunut turvallisuusasiantuntija Edward Lucas.

Harjoituksessa Venäjä miehitti Ahvenanmaan lisäksi Gotlannin, Bornholmin ja Pohjois-Norjan. Venäjä on pitänyt viime aikoina useita sotaharjoituksia, mutta Lucas ei tarkemmin kerro, mihin harjoitukseen raportissa viitataan.

Raportin mukaan Baltiaa pahimmin uhkaava asia on puolestaan Kaliningrad, joka on Venäjälle erittäin tärkeä. Muuten Venäjällä ei juurikaan ole kiinnostusta Itämeren maita kohtaan. Venäjälle riittää, jos se on naapurimaidensa keskuudessa sellaisessa asemassa, etteivät nämä tee mitään, mistä Venäjä ei tietäisi, tai mitä se ei hyväksyisi.

Raportti varoittaa Baltian maita tappiomielialan lietsomisesta. Jos Virossa, Latviassa ja Liettuassa jo valmiiksi uskotaan, että vastarinta on turhaa, siihen ei myöskään ryhdytä. Jos Suomi ja Ruotsi uskovat, että Baltian maiden auttaminen vie ne tuhoon, ne tyytyvät katsomaan sivusta, Lucas kirjoittaa.

Välitöntä sodan uhkaa alueella ei raportin mukaan ole, vaan Venäjän lisääntyneet sotaharjoitukset ja propaganda liittyvät psykologiseen sodankäyntiin ja pelotteluun.

Harjotteilu ei yllätä

Tutkija Mika Aaltolan mukaan Venäjällä on oman doktriininsa mukaan oltava kyvykkyyksiä Itämerellä, sillä se on tärkeä strateginen kohde.

– Ei se mikään tavaton yllätys ole jos tälläistä harjoitellaan, Aaltola kertoo.

Pelkästä harjoittelusta ei tutkijan mukaan tule huolestua. Hänen mukaansa yllätys olisi, jos Venäjän poliittinenjohto oikeasti lähtisi tälle tielle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.