Mainos

IL: 6-vuotias jonotti päivystyksessä 7 tuntia ja tulehdus levisi munuaisiin

Isä joutui odottamaan esikouluikäisen tyttärensä kanssa terveyskeskuksen päivystyksessä seitsemän tunnin ajan ennen hoitoon pääsyä viime viikonloppuna, kertoo Iltalehti.

Kuopiolainen Janne vei lauantaina 6-vuotiaan tyttärensä päivystykseen pitkittyneen kovan kuumeen ja pahoinvoinnin vuoksi. Isä kertoo lehdelle, että joutui odottamaan kipeän tyttärensä kanssa ilmoittautumiseen yli kahden tunnin ajan ja pääsyä lääkärin vastaanotolle lisäksi vielä viisi tuntia.

– Eihän tällä tavalla saisi olla, että näin kauan pieni ja huonovointinen lapsi joutuu odottamaan. Lisäksi lääkäri oli kiireisen oloinen, eikä tutkinut lasta kunnolla. Hän väitti, että kyseessä on normaali oksennustauti, Janne kertoo lehdelle.

Jannen mukaan lääkäri oli suositellut Buranaa ja lepoa kotona lapselle. Vanhemmat hoitivat lasta viikonlopun yli, mutta oireet eivät hellittäneet ja he menivät lääkärin vastaanotolle maanantaina. Siellä selvisi verikokeista, että tytön tulehdusarvot olivat korkealla.

– Siellä otettiin verikoe ja selvisi, että pienen lapsen tulehdusarvo on 142. Syyksi selvisi virtsatietulehdus, joka oli ehtinyt edetä jo munuaisiin asti. Jos olisimme saaneet lauantaina asianmukaisen hoidon, ei se varmaankaan niin pitkälle olisi mennyt, Janne kertoo.

Vanhemmat suunnittelevat tekevänsä tapahtuneen johdosta toiminnasta kantelun.

Syynä pitkään odotusaikaa oli ruuhka

Iltalehti uutisoi alun perin, että Janne meni tyttärensä kanssa Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen. Heidät oli kuitenkin ohjattu samassa rakennuksessa olevaan terveyskeskuspäivystykseen.

– Monet asiakkaat luulevat asioivansa KYSissä, koska ne ovat samassa rakennuksessa, vaikka kyseessä on täysin eri organisaatio. Eli vaikka he tulevat KYSin ovista sisään, kyseessä on eri organisaatio, kertoo lehdelle KYSin päivystyksen ylilääkäri Tero Martikainen.

Martikainen pitää Jannen kokeman lapsen jonotusaikaa kohtuuttomana.

Iltalehti oikaisee juttuaan kauttaaltaan kello 12.30: Ylilääkäri on ottanut yhteyttä lehteen ja kertonut, että tytär oli ohjattu sairaalan päivystyksen sijaan samassa rakennuksessa sijaitsevaan Kuopion kaupungin perusterveydenhuollon kiireelliseen ilta- ja viikonloppuvastaanottoon. Siellä odotusaika ilmoittautumiseen ja lääkärin vastaanotolle oli ollut kyseisen pituinen.

Aiemmin jutussa mainittu Iltalehden tieto siitä, että Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen sairaanhoitajat ovat kieltäytyneet tekemästä ylimääräisiä työvuoroja, ei liity oheiseen tapaukseen. Hoitohenkilöstön mukaan tilanne vaarantaa potilasturvallisuuden.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.