Mainos

Viviàna-vauva odotti vakavassa tilassa päivystyksessä viisi tuntia: ”Hoidon saanti ei täysin asianmukaista”

Kuusikuisen vauvan vakavaa ihosairautta ei aluksi huomattu sairaalassa ja oireiden pahentuessa hoitoa jouduttiin odottamaan tunteja, kertoivat vauvan vanhemmat julkisuudessa vuoden alussa. Hoitoa sai vanhempien mukaan vasta, kun ottivat nauhurin mukaan päivystykseen. Aluehallintoviraston selvityksen mukaan hoidon saanti ei ollut täysin asianmukaista. 

Vakavasta ihosairaudesta kärsinyt Viviàna-vauva ei saanut täysin asianmukaista hoitoa, todetaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston selvityksessä.

Huhtikuussa puolen vuoden ikäiselle Viviána-tytölle tuli paha ihottuma. Äiti Alisa Koskela ajatteli aluksi tyttärensä kärsivän maitoruvesta, mutta oireet pahenivat ja tytölle nousi kuume. Perhe meni Kuusankosken terveysasemalle. 

Terveysasemallakin epäiltiin allergista reaktiota ja Viviánaa suositeltiin hoitamaan voiteilla.

Samana päivänä oireet pahenivat entisestään. Viviánan kasvot turposivat ja ruvet levisivät kaikkialle kehoon. Vauva meni koskettaessa jäykäksi ja tärisi kivusta.

Vanhemmat palasivat sairaalaan, mutta joutuivat kertomansa mukaan odottamaan päivystyksessä viisi tuntia ja palasivat kotiin.

Myöhemmin he soittivat hätäkeskukseen, jossa neuvottiin menemään takaisin päivystykseen. Tällä kertaa perhe otti mukaan Koskelan isän, joka sanoi nauhoittavansa keskustelut terveysasemalla. 

Tällä kertaa tytöltä todettiin stafylokokki-bakteerin aiheuttama iho-infektio. Hänen tilansa todettiin vakavaksi ja hänet kytkettiin nenä-mahaletkuihin. Viviána oli sairaalassa useita päiviä. 

Aluehallintovirasto toteaa selvityksessään, että terveydenhuollon toimintayksikkö ja päivystyksessä toiminut lääkäri ovat saaneet hallinnollista ohjausta aluehallintovirastolta. Aihetta varsinaiseen huomautukseen ei kuitenkaan todettu. 

Viraston päätöksessä käsitellään myös päivystyksen odotusaikoja, jotka liittyvät lapsen tutkimuksen ja hoidon aloittamiseen, toteuttamiseen ja tulosten saamiseen.

Virasto alkoi selvittää asiaa, kun sitä alettiin käsitellä julkisuudessa. Myös Kouvolan kaupunki on tehnyt asiasta selvityksen, jonka mukaan resurssit eivät olleet riittäviä kyseisenä päivänä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.