Mainos

Ikkunalaudan kunnostus

Vanhat ikkunalaudat ovat usein huonossa kunnossa, kun niiden päällä on ehkä vuosikymmenien ajan pidetty kukkaruukkuja, loiskuteltu niille vettä ja kolhittu niitä ikkunanpesun yhteydessä. Niiden kunnostaminen saattaa olla tuskallisen hidasta ja työlästä hiomisineen, kittaamisineen ja maalaamiseen. Helpommallakin voi päästä, jos päällystää ikkunalaudan laminaatilla.

Laminaattia saa puutavaraliikkeistä. Sitä myydään lähtökohtaisesti suurina paloina, mutta kannattaa kysellä jätepaloja ja sahauspalvelua.

Korjaamamme ikkunalauta on aikoinaan valmistettu puulevystä, jonka pintaan on liimattu – kuinka ollakaan – laminaatti. Poistimme vanhan laminaatin ja hioimme puulevyn pinnan. Uusi laminaattikaistale kiinnitettiin parkettiliimalla.

Parkettiliiman ohjeessa kehotetaan kyllä käyttämään levityksessä kampaa, mutta tämähän ei ole parkettia vaan paljon ohuempaa materiaalia. Kamman jättämät uurteet ja harjanteet saattaisivat hyvinkin jäädä näkyviin sen läpi, joten päätimme levittää liiman tasaisesti ja ohuelti tavallisella, sileäreunaisella teräslastalla. Sitä on oltava pinnassa kauttaaltaan, yhtään ei saa jäädä paljaaksi.

Laminaattikaista kannattaa leikata hiukkasen alustaansa – ikkunalautaa – leveämmäksi. Sahauksesta voi sopia puutavaraliikkeessä; me käytimme kuitenkin pöytäsirkkelillä. Terän on oltava hyvin hienohampainen, sillä muuten ohut laminaatti rispaantuu rumasti reunoistaan.

Kun laminaatti oli liimautunut paikalleen, sen reunat hiottiin hiekkapaperilla alustan tasalle. Samalla hiottiin myös laudan reuna, joka lakattiin tummalla petsilakalla laminaatin sävyiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.