Ikea suunnittelee perustavansa Helsingin ytimen lähelle uudentyyppisen tavaratalon – uusia toimipisteitäkin avattu

1:06
Ikea suunnittelee toimipistettä Helsingin Koivusaareen. Tällaisesta alueesta on kyse.

Ikea kaavailee uusia toimipisteitä Suomeen, ja yksi suunnitelmista koskee Helsingin keskustan kupeessa sijaitsevaan Koivusaareen rakennettavaa tavarataloa. Koivusaari sijaitsee Lauttasaaren länsipuolella.

Ruotsalaisen huonekalujätin Ikean kerrottiin tällä viikolla suunnittelevan kymmenien uusien myymälöiden avaamista seuraavan vuoden aikana. Financial Timesin mukaan Ikea on avaamassa yli 50 myymälää kuluvalla, syyskuussa alkaneella tilikaudellaan etenkin kasvaville kaupunkialueille.

Ikea on jo avannut kesän aikana kaksi uudenlaista toimipistettä Suomeen, ja yhtiö suunnittelee kokonaan uutta tavarataloa aivan Helsingin keskustan kupeeseen.

Ikea Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö kertoo Ikean avanneen uudet suunnittelustudiot Helsingin ja Jyväskylän keskustaan kuluneen kesän aikana. Suunnittelustudioissa voi suunnitella kodin sisustusta ja tilata tuotteita toimitettavaksi verkkokaupasta. Mukaan ostettavia tuotteita studioissa ei ole.

– Osana uudistumistamme selvitämme jatkuvasti, miten voisimme tulla yhä lähemmäs asiakkaitamme esimerkiksi kaupunkikeskustoihin, sujuvasti muiden palvelujen yhteyteen, Pilviö kertoo.

Koivusaaren kohdalla moni asia auki

Lisäksi Ikea suunnittelee alustavasti uuden tavaratalon rakentamista Helsingin Koivusaareen.

Ikean kiinteistöyhtiö Ikea Real Estate Oy:llä on suunnitteluvaraus Ikea-tavaratalon, toimistotiloja, hotellin ja muita kaupallisia tiloja sekä pysäköintitilaa sisältävän kokonaisuuden rakentamiseksi Koivusaareen Länsiväylän ja Länsimetron varrelle.

Viime vuoden marraskuussa Ikea kertoi, että Koivusaaren tavaratalo olisi tavallista pienempi ja ettei tavaratalossa olisi lainkaan esimerkiksi itsepalveluvarastoa.

Lopullista päätöstä tavaratalon rakentamisesta ei ole Pilviön mukaan vielä tehty.

Pilviö ei ota suoraan kantaa siihen, kuuluuko Koivusaari tällä viikolla niiden kymmenien uusien ”kaupunkimyymälöiden” joukkoon, joista tällä viikolla uutisoitiin.

– Kaupungin puolelta käynnissä on kaavoitusprosessi, joka tulee vielä kestämään. Suunnitelmissa on vielä paljon varmistettavia asioita ja päätöksiä tehdään myöhemmässä vaiheessa, Pilviö kertoo.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tämän vuoden toukokuussa Koivusaaren uuden asemakaavaehdotuksen, johon Ikea-tavaratalo kuuluu. Kesällä alueen asemakaavasta kerättiin muistutuksia ja lausuntoja, ja tarkistetun asemakaavan on tarkoitus tulla kaupunkiympäristölautakunnan uuteen käsittelyyn maalis–huhtikuussa 2021. Asemakaavan on tarkoitus edetä Helsingin kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon myöhemmin ensi vuonna.

Ikea takoo voittoa Suomessa

Ikealla on tällä hetkellä viisi tavarataloa Suomessa. Huonekalujätti on kasvattanut Suomessa liikevaihtoaan vuosittain, ja elokuussa 2019 päättyneellä tilikaudella Ikea teki Suomessa 374,1 miljoonan euron liikevaihdon ja 14,7 miljoonan euron nettotuloksen. Viimeisimmän tilikauden tietoja ei ole vielä saatavilla.

Pilviön mukaan Ikea arvioi tulevaisuudessa uusien konseptiensa, kuten suunnittelustudioiden, toimivuutta ja täsmentää sen perusteella jatkosuunnitelmiaan Suomessa.

– Pääkaupunkiseutu on edelleen alue, missä myös näemme lisäpotentiaalia tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja