Ikääntyessä kaamosoireet voivat voimistua

Ikääntyessä kaamosoireet voivat tuntua aiempaa voimakkaammilta, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen.

THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan säännöllisesti kaamosoireilevilla voivat oireet ikääntymisen myötä tulla vaikeammiksi.

– Myös oireiluaika, siis se milloin oireet alkavat syksyllä ja milloin päättyvät keväällä, näyttäisi pitenevän jonkin verran ikääntymisen myötä. 

Tavallisimpia kaamosoireita ovat yöunen venähtäminen ylipitkäksi, tunne, ettei uni virkistä sekä heräämisen jälkeinen väsymyksen tunne, Partonen listaa. Väsymys saattaa jatkua aamupäivän ajan ja kestää jopa iltapäivän puolelle. 

– Ruokahalu yleensä voimistuu, tulee makeannälkää iltapäivisin tai iltaisin hyvin voimakkaana. Voi tapahtua toimintatarmon hiipumista ja sosiaalista vetäytymistä muiden seurasta. Voi tulla ärtymystä ja paino voi nousta talven aikana. Kaikki nämä oireet voivat tulla vaikeammaksi, Partonen selventää pimeän kauden vaikutusta ikääntyviin.

– Osa kertoo, että ne tuntuvat vaikeammilta kestää. Tavallaan se haitta, kärsimys tai kiusa, se tuntuu suuremmalta ikääntyessä, Partonen sanoo.

Helpotusta elintapojen muutoksesta

Kaamosoireet eivät iän myötä voimistu suinkaan kaikilla – joillakin ne voivat myös helpottaa. Partosen mukaan tästä on viitteitä kahdesta väestötutkimuksesta: Terveys 2000 sekä Terveys 2011 -tutkimuksista. Niiden perusteella kaamosoireiden tiedetään ikääntyessä helpottavan noin 15 prosentilla vastanneista. 

Kaamosoireiden helpotusta iän myötä kokeneilla syyn Partonen arvioi liittyvän elintapojen muutokseen.

– He varautuvat jo ennalta kaamosoireiden tuloon – eli tämä silmän kautta annettava kirkasvalohoito, siinä oleskelu tai kuntoliikunnan lisääminen – molemmathan ovat tällaisia keinoja, että voidaan näitä oireita lievittää. Kirkasvalohoidon avulla oireita voidaan myös estää.

– Jos valossa oleskelun aloittaa jo syksyllä ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja jatkaa kirkasvalossa oleskelua säännöllisesti syksyn mittaan ja talvella, niin oireita ei tulekaan sinä talvena esille. Osa on saattanut ottaa käyttöön näitä keinoja, ja sen takia välttyy oireilta. 

Ikääntyessä oireita naisilla sekä miehillä

Partonen kertoo, että ennen 60 vuoden ikää naisilla ilmenee kaamosoireita useammin kuin miehillä. Neljästä oireilevasta henkilöstä kolme on naisia, yksi mies. Iän myötä tässäkin tapahtuu muutosta.

– 60-70 ikävuoden välissä näyttäisi tapahtuvan niin, että näitä kaamosoireita on yhtälailla naisilla ja miehillä, suhteessa saman verran. 

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja