Ikäalennuksesta tulee ikälisä? Kiinteistöverotusta ollaan kiristämässä

Kiinteistöverotusta ollaan nostamassa ilman, että kiinteistöveroprosentteihin kosketaan.

Nykyisen hallituksen tavoitteena on nostaa kiinteistöveron osuutta kuntien verotuotoista. Esityksen mukaan kiinteistövero kiristyy ensi vuodesta noin kymmenen prosenttia ilman, että kiinteistöveroprosentteihin kosketaan. Kiristys muodostuu ikäalennusten leikkauksesta, rakennusten jälleenhankinta-arvojen nostamisesta sekä rakennusmaan verotusarvojen nostamisesta.

Viimeisen viiden vuoden aikana kerrostalojen ylläpitokustannukset ovat nousseet miltei viisi prosenttia vuodessa eli selvästi enemmän kuin käytettävissä olevat tulot. On oletettavaa, että tulevina vuosina ero jatkuu suurena ja asumiskustannukset ovat erkaantumassa yhä selvemmin tulokehityksestä, ja kiinteistöveron kiristys voimistaa tätä kehitystä. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Keron mukaan kannattaisikin pohtia, millä kierteen saisi katkaistua.

Kiinteistöliitto haluaisi, että kotitalousvähennys laajennettaisiin koskemaan asunto-osakeyhtiöiden toteuttamia remontteja. Uudistuksella saataisiin lisävauhtia korjausrakentamiseen ja se auttaisi rajoittamaan korjausvelan kasvua. Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltusen mukaan Kiinteistöliitto onkin tehnyt asiaa koskevan aloitteen.

Omakotiliitto: kiinteistö- ja energiaveron kiristyksistä luovuttava

Omakotiliiton mielestä kiinteistöveron avulla ei pidä paikata kuntataloutta. Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolaisen mukaan näyttää siltä, että ikäalennuksista tuleekin 'ikälisä', kun pelkästään arvostusperusteiden nosto kasvattaa kiinteistöveroa miltei kymmenen prosenttia.

Valtioneuvoston kehysriihessä suunniteltu sähköveron korotus kohdistuu voimakkaasti erityisesti pientaloasumiseen ja korjausrakentamiseen. Lämmitysjärjestelmäremonttien edistämiseksi ja rakennusalan työtilanteen parantamiseksi olisi myös harkittava energia-avustusjärjestelmän laajentamista pientaloille.

Jo toteutuneet päätökset ovat erityisesti rangaisseet pientuloisia eläkeläisiä. Asumismenot 2013-tutkimuksessa omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen viiden vuoden aikana eniten, öljyllä lämpiävässä omakotitalossa peräti 8,2 prosenttia vuosittain. Kotitalouksen pientalo-omaisuuden huolehtiminen edellyttää korjausinvestointeja ja siksi suunnitelluista asumismenojen nostoista pitää Omakotiliiton mukaan luopua.

Omakotiliitto palauttaisi kotitalousvähennyksen entiselle tasolleen

Kotitalousvähennyksen kansantaloudellinen merkitys on ollut suuri pientalojen remonteissa, korjausvelan poistamisessa, rakennusalan työllisyyden edistämisessä ja harmaan talouden torjunnassa. Omakotiliiton mielestä tässä suhdannetilanteessa on tärkeää, että kotitalousvähennyksen määrää korotetaan ja myös suunnittelu hyväksytään osaksi vähennystä. Kotitalousvähennyksen määrä tulee palauttaa entiselleen, 3000 euroon puolisoa kohden ja määrään oikeuttava työn osuus tulee palauttaa 60 prosenttiin.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja