Mainos

Iivo Niskasen testitulokset nousseet – suomalaistähdellä uusi lähestymistapa: "Kahta viikkoa en pystyisi harjoittelemaan tällä lailla"

10:00
Videolla maastohiihdon maailmancupin viime kauden ratkaisun hetket.

Tulosta tuonutta sapluunaa ei ole ollut syytä liiaksi muuttaa, mutta maastohiihtäjä Iivo Niskasen kesää ja syksyä on leimannut halu tehdä asioita pikkuisen eri lailla kuin aiemmin. Kun kaksi edellistä kautta kaikkea tekemistä on ohjannut tähtääminen arvokisoihin, tulevan talven tavoite on menestyminen kokonaismaailmancupissa.

– Nyt on mahdollisuus kilpailla aina, kun siltä tuntuu. Se on ihan mukava uudistus, Niskanen sanoi STT:lle mediapäivässään Vuokatissa.

Lokakuu sisältää osan uudistuksista, kun Niskanen harjoittelee maajoukkueen Val Senalesin -leirin sijaan Vuokatissa. Niskanen on valmentajansa Olli Ohtosen kanssa todennut hyväksi rytmitykseksi, että kahden viikon mittaisen leirin välissä palautellaan viikko kotona Kuopiossa.

– Kokeilemme uutta lähestymistapaa kilpailukauteen. Kahta viikkoa en pystyisi harjoittelemaan tällä lailla kuin harjoittelen nyt viikon, Niskanen kuvaa.

Motivaatio kohdallaan

Puijon Hiihtoseuran miehellä harjoitusvuosia on takana sen verran, että kovalla kansainvälisellä tasolla koko kauden kilpaileminen on senkin puolesta mahdollista. Tänä vuonna harjoittelua on tullut hieman aiempaa enemmän ja testit ovat kertoneet kehityksestä, mikä puolestaan kertoo harjoittelun onnistumisesta.

– Olen ollut hyvässä vireessä ja tehnyt tuottavia harjoituksia. Kilpailukausi näyttää, mitä se tuo. Harjoittelumotivaatio ja perustekemisen taso ovat jollain tavalla tänä vuonna olleet ehkä vielä aiempaakin parempia.

Panostus maailmancupin kokonaiskilpailussa menestymiseen tuo kuopiolaiselle ohjelmaan aiempaa enemmän sprinttejä, jotka eivät ole olleet Niskaselle vahvimpia kilpailuja. Niissä välierätaso olisi Tour de Skin kaltaisilla kiertueilla pärjäämisen kannalta toivottavaa. Harjoituskaudella apua ja iloa sitäkin ajatellen on ollut maajoukkueen sprintti- ja muista nopeusharjoituksista.

– Meillä on ollut äärettömän hyvä porukka, ja on ollut mukava tulla leirille. On ollut hyvää sparrausta niin fyysisesti kuin sanallisestikin leirien ympärillä. Se on ollut kannustavaa ja tuottavaa. Tuntuu, että systeemi on palvellut kaikkia, Niskanen sanoo maajoukkuetoimintaan hyvin tyytyväisenä.

Sprintti hioutuu kilpailuissa

Vaikka Niskanen on tehnyt maajoukkueleirien ulkopuolellakin harjoittelussaan nopeuspätkiä, hän luottaa aiemman kokemuksensa mukaisesti sprinttitason petraantuvan kilpailuiden myötä.

– Sitä kautta perustason pitäisi olla sprintissä sellainen, etteivät ne sulje pois menestymistä tour-tyyppisissä kilpailuissa. Kisojen kestäminen ei ole se probleema.

Niskanen on pyrkinyt minimoimaan matkustamista, mutta ahkera kiertäminen tuo lisää reissupäiviä.

– Matkapäivät lisääntyvät, mutta ei niitä kannata katsoa, Niskanen sanoi virnistäen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja