Iivo Niskasen ele kilpailun jälkeen saa kiitosta – "Niin vihkoon Suomi ei ole vetänyt kertaakaan"

Iivo Niskanen lensi Salpausselällä voittoon:"Ei iljennyt hiljaa hiihtää" 2:57
Iivo Niskanen kommentoi voittoisaa Lahden 15 kilometrin perinteisen kisaa.

Iivo Niskanen jakoi voittoisan Lahden 15 kilometrin perinteisen kilpailun jälkeen kiitosta Suomen huoltojoukoille. Suksi toimi lauantaina mainiosti. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä antoi arvostusta Niskasen puheille.

– Oli hieno ele. Iivo on itsekin antanut lausuntoja, että suksi ei ole toiminut ja vähän räyhännytkin. Sitä se on, kun elää suurella tunteella ja haluaa menestyä. Epäonnistumisia joskus tulee ja harmitus on suuri ja reaktiot isoja.

Julkisuudessa on spekuloitu Suomen huoltojoukkojen ja hiihtäjien erimielisyyksillä. Isometsä kertoo jutelleensa Lahdessa sekä hiihtäjien että huoltojoukkojen kanssa. 

– Siellä on välitön ja hyvä tunnelma. Jäi sellainen tunne, että asiat on käyty läpi. Ihan hyvä henki siellä on.

Isometsä painottaa, että suomalaisten huolto onnistui lauantaina parhaiten koko joukosta. Hän muistuttaa, että suomalaisten huoltojoukkojen resurssit jäävät selvästi lajin mahtimaista Norjasta ja Venäjästä.

– Sillä rahalla, mikä panostus on, olemme pärjänneet hyvin. Huteja tulee jokaiselle. Miettii, miten miten kävi Venäjälle viime viikolla. Niin vihkoon Suomi ei ole vetänyt kertaakaan tällä kaudella.

Venäjän Aleksandr Bolshunov romahti viime viikonloppuna päättyneen Ski Tour -kiertueen kärkipaikalta selvästä johtoasemasta paljolti surkeasti epäonnistuneen voitelun vuoksi.

Bolshunov nousi lauantaina takaisin kärkikamppailuun ja haastoi Niskasen tosissaan. Ensimmäisen vajaan kymmenen kilometrin matkan kaksikko hiihti lähes tasatahtia. Niskanen ratkaisi kilpailun edukseen viimeisellä vitosella.

– Se oli normaalia Iivoa. Kilpailu ratkesi jaksamiseen. Iivo jaksoi pitää tasaista vauhtia, eikä nitkahtanut missään vaiheessa. Bolshunov selvästi viimeisellä kierroksella pikkaisen nitkahti.

Niskanen kertoi kilpailun olleen hallinnassa koko ajan, sillä hän pystyi tutuissa maastoissa säätelemään vauhtiaan.

– Siitä on valtava etu, että tuntee maastot ja osaa jakaa voimansa. Se antaa myös henkisiä voimavaroja. Itseluottamus on korkealla, kun tietää, että pystyy homman hoitamaan, Isometsä sanoo. 

– Eikä pidä väheksyä yleisön kannustusta. Sillä on yllättävä vaikutus, kun urheilija on tiukoilla, henki on ahtaalla ja maitohappoa tulee korvista. Marginaalit ovat pienet, ja tällaiset asiat ratkaisevat.

Lahdessa hiihdetään sunnuntaina miesten ja naisten viestikilpailut.

Lue myös:

    Uusimmat