Iivo Niskanen tuomitsi kilpakumppaniensa tempun – Jari Isometsä nostaa kissan pöydälle

Iivo Niskanen murahti Ylen haastattelussa kilpakumppaneille, jotka jättivät Lillehammerin maailmancupin miesten hiihtoviestin väliin sunnuntaina. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä tarjoaa Niskaselle tulitukea, vaikka ymmärtääkin viestin väliin jättämisen täyteen ahdetussa kilpailukalenterissa.

Muun muassa Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen sekä Venäjän Aleksandr Bolshunov eivät kisanneet viestissä ollenkaan. Niskanen sen sijaan sivakoi Suomen toisen perinteisen osuuden ja toi sinivalkovärit kärjessä vaihtoon.

Niskanen otti Ylen haastattelussa kantaa siihen, että osaa supertähdistä kiinnostaa vain henkilökohtainen maailmancup-menestyminen kaudella, jona ei kilpailla arvokisoja.

– Kyllä näköjään tämmöisellä kaudella keskittyminen on pelkästään omassa henkilökohtaisessa cupissa. Ilman muuta siitä on iso etu, jos tänään jätät hiihtämättä kilpaa ja matkustat korkealle, Niskanen sanoi.

Niskanen kokee oman palautumisensa jäävän sunnuntaina levänneitä kilpakumppaneita huonommaksi, kun suunnataan Davosiin, jossa kisataan ensi viikonloppuna. Niskanen pääsee matkustamaan vasta myöhemmin pidettyään ensin palauttavan harjoittelun päivän.

– Ilman muuta tässä antaa henkilökohtaisilla tavoitteilla tasoitusta niille, jotka passaavat. Toivoisin, että kaikki olisivat mukana, jos kerran ollaan mukana. Ei ole millään lailla suotavaa ja toivottavaa, että parhaat nimet puuttuvat, kun ollaan maailmancupissa, Niskanen tykitti.

"Henkilökohtaisia kilpailuja älyttömän paljon"

Isometsä ymmärtää Niskasen ajatukset, vaikka toteaakin, että toisinaan kilpahiihtäminen saattaa toimia hyväkuntoisella urheilijana hyvänä harjoituksena.

– Olen Iivon kanssa täysin samaa mieltä siitä, että kyllä nämä viestit pitäisi kaikkien hiihtää, Isometsä sanoo.

Entinen huippuhiihtäjä nostaa tässä kohtaa kissan pöydälle: paisutetun kilpakalenterin.

– Ketään ei voi pakottaa kilpailemaan. Nyt kun näitä henkilökohtaisia kilpailuja on niin älyttömän paljon, viestit ovat jääneet maailmancupissa kakkoskategorian kilpailuiksi.

Maailmancup-kausi sisältää 35 henkilökohtaista kilpailua sekä miehissä että naisissa. Normaaliviestejä on kummallakin sukupuolella kaksi, sprinttiviestejä niin ikään kaksi ja lisäksi kisataan yksi sekaviesti.

Muutos 2000-luvun vaihteeseen on radikaali.

– Kun me aikoinaan hiihdimme, tyypillisenä maailmancup-viikonloppuna oli lauantaina henkilökohtainen kisa ja sunnuntaina viesti. Se oli ihan yhtä tärkeä kilpailu – joillekin maille jopa tärkeämpi, koska silloin oli mahdollisuus menestyä, jos ei henkilökohtaisesti ollut ihan palkintopallisijoituksilla, Isometsä ruotii.

– Nyt kun henkilökohtaisten kisojen määrä on karannut käsistä, viestit ovat jääneet selvästi huonompaan jamaan. Jostakin pitää karsia ja nämä ovat helpoin tie siihen.

Viestin skipanneiden urheilijoiden ratkaisu on sikäli ymmärrettävä.

– Olen sitä mieltä, että olisi kilpailujen kannalta ehdottomasti hyvä, että he olisivat mukana. Mutta kyllä minä ymmärrän, koska kilpailuohjelma on mennyt tällaiseksi. Heillä on siinä mielessä Iivoon etulyönti, että he voivat sen tehdä ja silti heidän joukkueensa menestyvät: nyt Venäjälle tuli kaksoisvoitto ja Norja otti kaksi seuraavaa sijaa.

"Tulee painetta"

Suomi jäi miesten viestissä seitsemänneksi. Perttu Hyvärinen laski Niskasen osuudelleen viidennellä sijalla, 15 sekuntia kärjestä, ja Niskanen toi Suomen kärjessä toiseen vaihtoon. Vapaan osuuksilla toteutui odotettu, eivätkä Lari Lehtosen ja Markus Vuorelan paukut riittäneet palkintosijataistoon.

– Meillä on vapaan hiihdossa kaksi kansainvälistä hiihtäjää: Iivo ja "Rise" (Ristomatti Hakola). Rise ei ollut käytettävissä ja Iivo oli käytetty jo perinteisellä. Ei meillä ollut sitten enää oikein mahdollisuuksia. Kun näki, että Iivo ei saa lumisadekelissä porukkaa hajalle, tiesi, että näin tässä tulee käymään.

Kun Suomella on vaikeaa, vaikka joukkueessa on mukana huipputykki Niskanen, hänen poissaolonsa olisi joukkueelle suorastaan katastrofi.

– Suomella on sen verran vähän huippuhiihtäjiä, että jos Iivo ei ole mukana, viestijoukkue kärsii hirveästi siitä. Iivolle tulee vähän painetta, että kyllä hänen pitää hiihtää. Tietysti myös joukkuehengen kannalta viestit ovat hyvin tärkeitä kisoja, Isometsä summaa.

Lue myös:

    Uusimmat