Mainos

Iiro Viinanen tylyttää ay-liikettä: Ajaa Suomen talouden päin seinää

Lamavuosina 1990-luvulla valtiovarainministerinä toiminut Iiro Viinanen arvostelee ammattiyhdistysliikettä itsekkyydestä.

Viinasen mielestä ay-järjestöt ovat vuosikymmeniä keskittyneet oman edun ajamiseen yhteisen hyvän kustannuksella. Hänen mielestään meno ei näytä muuttuvan, vaikka vaikeat ajat vaatisivat suuria uudistuksia.

– Suomessa palkkakustannukset ovat kohonneet reilun kymmenen vuoden aikana enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Se on hyvä osoitus piittaamattomuudesta. Meillä ei ole mitään edellytyksiä olla johtava palkkatason nostaja Euroopassa. Jäljet näkyvät ja ne ovat huonot, Viinanen arvostelee.

"Ay-liikkeillä aivan liikaa valtaa"

Hänen mukaansa 1990-luvun vaikeina vuosina keskusteltiin palkkojen alentamisesta ja etuisuuksien poistamisesta. Keskusteluissa ei päästy edes alkuun.

– Ammattiyhdistysliikkeelle ei silloinkaan kelvannut edes keskustella asiasta. Se porukka ei ole koskaan välittänyt maan kokonaisedusta. Liitot ajavat omaa näennäisetuaan, vaikka maassa muuten asiat menisivät päin prinkkalaa. Taloutta ajetaan päin seinää, Viinanen moittii.

– Ammattiyhdistysliikkeellä on aivan liikaa valtaa. Sen pitäisi huolehtia vain omista asioistaan ja katsoa vastuullisesti maan kokonaisetua. Sitä kautta palkkojen maksuvaraakin tulee aikanaan. Nyt kaikki tällaiset eväät on syöty.

Viinanen ihmettelee viime vuoden tupo-prosessia, jossa kuukausien väännön jälkeen päästiin sopuun parinkymmenen euron yleiskorotuksesta.

– Valtion piti tulla siihenkin maksumieheksi. Koulutusvapaisiin upposi monta sataa miljoonaa euroa yhteiskunnan rahaa, jotta edes jonkinlaiseen sopimukseen päästiin. Se on ala-arvoista toimintaa. Ammattiyhdistysliike on ottanut vuosikymmeniä palkoista irti kaiken sen, minkä suinkin on saanut. Lisäksi valtiolta on vaadittu erilaisia lisäetuuksia. Siihen on erittäin vaikea puuttua. Joskus maailma opettaa kantapään kautta elämään niissä rajoissa, joihin meillä on varaa.

"Ehkä pitää vajota vielä syvemmälle"

Viinanen torjuu perustelut, että palkkatason kehitys turvaa kulutuksen ja pitää yllä kotimaista kysyntää.

– Emme voi kuluttamalla ylläpitää tätä yhteiskuntaa, jos emme saa vientituloja. Olemme eläneet jo pitkään yli varojemme. Velkaantuminen pitää saada kuriin, ettei sitä stoppia tarvitse muiden tulla tekemään. Velkaantuminen on juuri näiden ylimitoitettujen palkkasopimusten aiheuttamaa.

– Ehkä meidän pitää vajota vielä syvemmälle, kuten tapahtui 90-luvun alussa. Silloin meitä auttoi devalvaatio, ja maksumies haettiin sitä kautta palkansaajista.

Pieneksi valoksi yössä Viinanen sanoo keskustelun heräämisen Suomen tulevaisuudesta.

– Pääministeri Jyrki Kataiselle on irvailtu, kun hän on puhunut tulevaisuuteen katsomisen merkityksestä. Yrityksissä pitäisi pystyä ennakoimaan, millaisia tuotteita ja palveluja tullaan tarvitsemaan. Suomen pitää voittaa kilpailussa, ja ainoa keino on haistella muutoksen suuntaa. Samalla vanhoista, jarruttavista rakenteista on päästävä eroon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.