Iiris Suomela salakuvaustapauksesta MTV:lle: "Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei taas”

Suomela kommentoi hänestä otettua salakuvaa:"Tässä on ylitetty vähintään sopivuuden rajat" 7:55
Näin Suomela kommentoi hänestä otettua salakuvaa: "Tässä on ylitetty vähintään sopivuuden rajat"

Iiris Suomela joutui salakuvatuksi eduskunnan kahvilassa toisen puolueen jäsenen toimesta. Suomela kommentoi tilannetta MTV Uutiset Livessä. 

Maanantaina Valta kuuluu kansalle -puolueen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu julkaisi Twitterissä eduskunnan kahvilassa salaa ottamansa kuvan Vihreiden kansanedustajasta Iiris Suomelasta.

– Kun kuulin tästä, niin ensimmäinen ajatukseni oli, että ”ei taas”, koska valitettavasti häirintä on edelleen aika tavallista Suomessa, Suomela kertoo MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

Kansanedustaja kertoo menneensä katsomaan kuvan sen jälkeen, kun hän sai ensimmäiset viestit asiaan liittyen.

– Totta kai ajattelin, että tässä on ylitetty vähintään sopivuuden rajat. 

Kuvaa saateteksteineen on laajalti pidetty halventavana ja sopimattomana. Suomelan mekon helma on noussut hänen istuessaan tuolilla siten, että se luo osittaisen näkymän mekon alle. Saatetekstissä Vähäkainu vihjailee Suomelan syyllistyvän seksuaaliseen häirintään. 

– Kyllä, aikamoista seksuaalista häirintää koin viimeksi, kun kävin eduskunnan kahvilassa, Vähäkainu kirjoittaa.

Suomela katsoo häirinnän vähättelyn sekä tyttöjen ja naisten syyttämisen heihin kohdistuvasta häirinnästä olevan valitettavan yleistä.

Hän pitää tapauksen esiintuomista tärkeänä. 

– On tärkeää näyttää, että tällainen ei ole hyväksyttävää. Se, että nainen tai tyttö on olemassa julkisessa tilassa ei ole häirintää. Saa vaihtaa asentoa, saa olla rennosti, varsinkin kun kyse on työpaikan kahvilasta.

Eilen Iltalehti kertoi eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) selvittävän mahdollista porttikieltoa Vähäkainulle eduskuntaan. Suomelan mukaan eduskunnassa ei ole nähty aiemmin vastaavanlaista tapausta.

Suomela painottaa, että asian selvittämien on vielä kesken. Hän sanoo myös selvityksessä olevan, mitä rikoslain tunnusmerkistöä täyttyy tapauksessa.

– Eduskunnalla, kuten monilla muilla työpaikoilla on rikoslakia tiukemmat säännöt. On eri asia ottaa kuva hameen alta työpaikalla, kuin jos se tapahtuisi jossain muualla. Sen takia asiaa käydään läpi eduskunnan sääntöjen, että lainsäädännön näkökulmasta.

Suomela kertoo olevansa tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti asiaan reagoitiin eduskunnan ja puhemiehen toimesta. 

– Jos kaikkialla muuallakin reagoitaisiin tällä tavalla, meillä olisi paljon parempi tilanne. 

Katso koko Suomelan haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat