Ihmisoikeusjärjestö kertoo ainakin yhden mielenosoittajan kuolleen, kun poliisiauto ajoi päältä – Valko-Venäjän ministeriö kiistää: "Tuntuu, että koko maa haluaa muutosta"

2:21
Mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi Valko-Venäjällä, katso videolta lisää aiheesta

Ainakin yksi mielenosoittaja on saanut surmansa ja kymmeniä on haavoittunut opposition rajuissa mielenosoituksissa Valko-Venäjällä maanantain vastaisena yönä, kertoo paikallinen ihmisoikeusjärjestö.

Viasna-järjestön mukaan mielenosoittaja sai vakavan päävamman, kun poliisin ajoneuvo kaatoi hänet. Protestoija kuoli ensiavusta huolimatta.

Viasnan mukaan sunnuntaina pidätettiin yli 300 ihmistä. Yli puolet pidätyksistä tehtiin maan pääkaupungissa Minskissä. Haavoittuneista kymmenen sai niin vakavia vammoja, että he joutuivat sairaalaan.

Valko-Venäjän sisäministeriön edustajan Olga Tsemodanovan mukaan kukaan ei ole kuollut protesteissa.

Poliisi käytti muun muassa tainnutuskranaatteja, vesitykkejä ja kumiluoteja väkijoukkojen hajottamiseen.

Istuva presidentti Aleksandr Lukashenko on maan keskusvaalilautakunnan mukaan saamassa 80 prosenttia presidentinvaalien äänistä. Aamuyhdeksältä julkaistujen alustavien laskentatulosten mukaan opposition ehdokas Svetlana Tihanovskajan äänisaalis olisi vain 10 prosenttia.

Opposition mukaan viralliset tulokset ovat peukaloituja, ja todellisuudessa tilanne on aivan toisenlainen. Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi julkaistu tietoa äänestyksestä Valko-Venäjän edustustoissa ulkomailla, joiden mukaan Tihanovskaja olisi saanut selvästi Lukashenkoa enemmän ääniä.

"Lukashenkon ei ole ennen tarvinnut olla rohkea"

Brittilehti Guardianin haastatteleman asiantuntijan mukaan aika muutokselle tuntuu nyt olevan kypsä.

– Nämä ovat varmasti suurimmat mielenosoitukset joita on nähty Lukashenkon valtaantulon jälkeen. Myöskään tällaisia vaaleja ei ole ennen koettu. Tuntuu siltä, että koko maa haluaa muutosta, kiteytti Albertan yliopiston professori David Marples.

Professorin mukaan protestit nostavat jatkuessaan esiin myös kysymyksen, pysyvätkö sisäministeriön joukot uskollisina presidentille ja pitävätkö Lukashenkon omat hermot, jos hän kokee protestit henkilökohtaisena uhkana.

– Emme tiedä, kuinka rohkea hän on. Hän ei koskaan aikaisemmin ole ollut tilanteessa, jossa olisi tarvinnut olla rohkea, Marples jatkoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja