Ihmiskaupan uhrien määrä tuplaantui järjestelmässä

Joutsenon vastaanottokeskuksen koordinoimaan ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on tänä vuonna tullut kaksinkertainen määrä uusia ihmisiä, kertoo sisäministeriö.

Järjestelmässä työskentelevän tarkastajan Veikko Mäkelän mukaan lokakuun puoliväliin mennessä uusia ihmisiä oli tullut järjestelmään yli 100.

Yhteensä järjestelmässä oli lokakuun puolivälissä jo reilut 200 ihmistä, kun jo aikaisemmin järjestelmään tulleet lasketaan mukaan.

Syiksi Mäkelä arvelee maahanmuuton lisääntymistä ja ihmiskaupan kasvua. Lisäksi hän arvioi, että viranomaiset tunnistavat mahdollisia ihmiskaupan uhreja aiempaa paremmin.

– Valtaosa tänä vuonna tulleista ovat olleet turvapaikanhakija-taustaisia. Osa on joutunut uhriksi Suomen ulkopuolella ja osa on voinut saapua esimerkiksi työperäisten syiden vuoksi, Mäkelä kertoo.

Uhrit tulevat eri paikoista ja he ovat kokeneet hyvin erityyppistä ihmiskauppaa. Esimerkkinä Mäkelä mainitsee pakkotyön. 

Ihmiskauppa arkipäivää Pohjoismaissa 

Pohjoismaiden yhteisiä haasteita ihmiskaupan torjunnassa käsitellään tänään Helsingissä järjestettävässä "Pohjoismaat ihmiskaupan markkina-alueena" -konferenssissa. Konferenssi on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston ihmiskaupan vastaista ohjelmaa, ja se tarkastelee ihmiskauppaa sukupuolten tasa-arvon, lasten ja nuorten sekä juridiikan näkökulmista.

Sisäministeriön mukaan ihmiskauppa on törkeä hyväksikäytön muoto ja kasvava ongelma myös Pohjoismaissa.

– Se on rajat ylittävää vakavaa rikollisuutta, jonka toimijat näkevät Pohjoismaat yhtenä markkina-alueena, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Valtaosa ihmiskaupan uhreista on naisia ja moni uhri kohtaa raakaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Erityisesti naisten ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja prostituutioon liittyvä ihmiskauppa on osoittautunut vaikeasti tunnistettavaksi ilmiöksi.

Ministeriön mukaan uhrien tunnistaminen ja auttaminen sekä tapausten selvittäminen vaativat laajaa pohjoismaista yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. Tunnistetuille ihmiskaupan uhreille on tarjolla muun muassa räätälöityjä sosiaali- ja terveyspalveluita sekä tukea asumiseen.

– Tällä tavalla autetaan uhreja ja ehkäistään ihmiskaupasta aiheutuvia sosiaalisia ongelmia, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo tiedotteessa.  

Lue myös:

    Uusimmat