Ida, 38, saattaa elää enää muutamia viikkoja – valmistelee nyt lapsiaan aikaan ilman äitiä: ”En haluaisi jättää teitä, rakastan teitä niin paljon”

Ida Boström toivoo näkevänsä vielä 40-vuotissyntymäpäivänsä, mutta lääkärit eivät lupaa hänen elävän edes jouluun saakka.

Kahden lapsen äiti on kamppaillut syövän kanssa jo kahdeksan vuotta, mutta nyt jo kerran parantunut rintasyöpä on taas levinnyt. 38-vuotias Ida Boström kertoo Expressenille, miten kiitollinen on elämästään, vaikkei haluaisikaan siitä vielä luopua.

”Se on niin uskomattoman epätodellista, kun saa tietää, että saattaa todella kuolla nyt”

Ruotsalainen Ida tietää, että hän saattaa kuolla muutaman viikon sisään. Hänen rintasyöpänsä on levinnyt keuhkojen väliseen tilaan – välikarsinaan, jossa sijaitsevat sydän ja imusolmukkeet. Syöpä on aggressiivinen ja hankalasti hoidettavissa.

– Se on niin uskomattoman epätodellista, kun saa tietää, että saattaa todella kuolla nyt, Ida kertoo.

Ida tulee käytännössä kuolemaan sydänpysähdykseen, kun sydän ei pysty enää lyömään keuhkojen korkean paineen vuoksi. Lääkäri oli sanonut Idalle, että tämän ei kannattaisi odottaa, että eläisi jouluun saakka. Ida itki tiedon saatuaan kolme päivää.

Video: Surevakin saa nauraa ja olla helpottunut: "Suru on kokemus, joka jää meihin". Artikkeli jatkuu videon alla.

Keskusteluja tulevaisuudesta

Huolimatta synkästä ennusteestaan Ida ei ole suinkaan menettänyt toivoaan tai elämäniloaan. Tällä hetkellä hän keskittyy valmistamaan kahta lastaan, 13-vuotiasta Enriquea ja 11-vuotiasta Carmenia äitinsä poismenoon.

Ida on käynyt tyttärensä kanssa monia keskusteluita tämän tulevaisuudesta.

– Joka ilta pohdimme tulevaa ja sitä, mitä hän aikoo opiskella. Hän vastaa kaikkeen ”mitä äiti haluaisi, että tekisin”, mutta sanon hänelle joka kerta: ”Sinun täytyy tehdä, mitä itse haluat, mutta voin kertoa, mitä itse mietin lapsena ja mitä olen tehnyt”, Ida kertoo.

Idan mukaan on ihanaa, että lapset ovat jo sen ikäisiä, että heidän kanssaan voi oikeasti kommunikoida.

Onnellinen ja kiitollinen

Lähipäivinä Ida aloittaa uuden lääkkeen, josta on saatu alustavissa testeissä hyviä tuloksia. Ida ei tiedä, vaikuttaako lääke häneen enää mitenkään, mutta toivoo saavansa sillä lisäpäiviä.

– Se on kuitenkin jotakin. Odotan ihmettä ja tämä antaa hieman toivoa. Eikä minulla ole juuri nyt muuta, Ida toteaa.

Pian lääkäreiden synkän ennusteen jälkeen Ida lähti äitinsä kanssa lääkäreiden varoittelusta huolimatta lomamatkalle Espanjaan. Liput oltiin jo ostettu ja hän halusi hyvästellä lempimaansa. Ensimmäinen ilta Fuengirolassa oli kuitenkin raskas ja hän päätti nauhoittaa YouTube-tililleen tervehdyksen lapsilleen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En itke, koska olen surullinen. Itken, koska tiedän tämän olevan pian lopussa, Ida aloittaa videonsa.

– Voin tuntea itseni valtavan kiitolliseksi siitä, että minulla on ollut niin rikas elämä. Se on ollut niin täynnä rakkautta ja seikkailuja. Kaikki eivät saa kokea sellaista.. Tiedän, että pian se on loppu. Tietysti olen peloissani. Kaikki ovat. En usko, että kukaan ei pelkäisi kuolemaa. Luulen, että ne jotka sanovat, etteivät pelkää, valehtelevat ehkä hieman? Tuntematon on aina hieman pelottavaa. Ennen kaikkea, jos rakastaa elämää niin paljon kuin minä rakastan, ei haluaisi, että se päättyy. En haluaisi jättää teitä, rakastan teitä niin paljon. Muistakaa, että olen hyvin kiitollinen elämästäni ja minulla on ollut hyvä elämä. Älkää ikinä unohtako sitä, Ida puhuu ja lopettaa videonsa lentosuukkoon lapsilleen.

Itsepäinen soturi

Palattuaan Espanjan matkaltaan hän selittää, miksi jäähyväisten nauhoittaminen oli tärkeää. Ida ei halua, että hänen lapsensa joskus ajattelevat, että he tekivät jotain väärin. Hän haluaa, että tietävät heidän olleen täydellisiä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ida tietää, että jossain kohtaa hänen pitää päästää viimeisen kerran irti läheistensä käsistä ja tunne siitä, että hänen pitäisi hyvästellä isänsä ja äitinsä, rakas miehensä Tomas sekä lapsensa on niin tuskallista, että sille ei ole edes sanoja.

Vaikka toivoa on vain vähän, ei hän siltikään ole luovuttanut.

Ida täyttää keskiviikkona 7. marraskuuta 39 vuotta, mutta toivoo juhlivansa vielä 40-vuotispäiviäänkin.

– Toivon, että vuoden päästä minusta kirjoitetaan, että pääsin pois palliatiiviselta osastolta ja että lääkärit sanoivat: ”Hän ei kuole koskaan ja nyt hän pääsee vielä yhdelle matkalle Espanjaan”, Ida sanoo nauraen.

– Minä olen kuin soturi ja hyvin itsepäinen, Ida toteaa.

Lähde: Expressen 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja