Iäkäs reppureissaajakaksikko valtasi Kreikassa laivan!

Maria Tainio tietää, ettei ole yhtä oikeaa tapaa matkustaa. Seitsemänkymppinen nainen on jättänyt pakettimatkat suosiolla muille ja heittäytynyt seikkailuihin, joissa nuoremmilla on perässä pysymistä.

Eläkeikäinen Maria Tainio on inspiroiva esimerkki siitä, ettei seikkailuille ole ikärajaa. Rohkea maailmanmatkaaja ei epäröinyt, kun hänelle tarjoutui parisenkymmentä vuotta sitten mahdollisuus ylittää Atlantti. Seuraava meriseikkailu kulki puolestaan halki myrskyisän Biskajanlahden.

Kymmenen vuotta sitten kuusikymppinen Kreikka-fani toteutti ystävänsä kanssa reppureissun, jonka muisteleminen hymyilyttää yhä.

− Olen niin sanotusti Kreikalla päähän lyöty, harrastanut kieltä ja kansantansseja. Ehdotin hyvälle ystävättärelleni, että lähdetäänkö tekemään kunnon Kreikka-turnee.

Ystävän suostumuksen myötä Maria pisti tuumasta toimeen. Hän varasi kaksikolle kolmen viikon Rodoksen-matkan. Perillä naiset suuntasivat laivalla Ateenaan, nostivat rinkat selkäänsä ja lähtivät kulkemaan Kreikkaa ylöspäin itärannikkoa pitkin.

Matka vailla päämäärää

Kuusikymppinen kaksikko matkusti ehdan reppureissaajan tavoin, ennen kaikkea rennolla seikkailumielellä.

− Emme tilanneet mitään etukäteen. Mentiin vaan, ja yövyttiin missä yövyttiin. Puhun hieman kreikkaa, se auttoi matkan varrella, Maria kertoo.

Omatoiminen matkaaminen vei Marian ystävättärineen paikkoihin, joita he tuskin olisivat muuten nähneet. Muun muassa Keski-Kreikan Meteora-vuoret tekivät vaikutuksen.

Itärannikolta matkalaiset etenivät halki Kreikan länsirannikolle ja lopuksi viettivät Santorinilla muutaman päivän. Matkan varrella vastaan tuli paljon nuorempia reppureissaajia.

− Kai he joskus vissiin ihmettelivät meitä. Makasimme satamassa keskellä yötä reppukansan keskellä odottamassa laivaa, ja tuumasimme itsekin, että olemme hieman erinäköisiä kuin muut, Maria kertoo nauraen.

Laivanvaltaajat

Elokuun lomasesonkina majoituksen hankkiminen osoittautui paikoin haastavaksi. Paxin saarella majapaikka toisensa jälkeen myi ei-oota, vaikka matkalaiset melkein rukoilivat tavernoiden ovella polviltaan, että nukumme vaikka lattialla.

Pulmatilanteen myötä Maria ja ystävätär ostivat pullon paikallista Metaxa-konjakkia, istuivat rannalla ja miettivät, mitä tehdä.

− Yhtäkkiä huomasimme, että laiva, joka jätti meidät aiemmin saaren toiselle puolelle, seisookin viereisessä laiturissa.

Kaksikko sai rohkean idean: Miksi emme voisi nukkua tyhjässä laivassa? He hyppäsivät kaiteen yli laivan kannelle ja löysivät piipun takaa pienen tilan, joka ei ollut lukossa. Patjan virkaa toimitti laivan kova kansi, peittona tyhjä pussilakana.

− Aamun tullen kiukkuinen äijä löysi meidät ja huusi ulos! Sitten hän kai tajusi, että me olemmekin vanhoja. Hän oli kauhean anteeksipyytäväinen ja sanoi, että olkaa vaan ihan rauhassa, tarjosi aamukahvitkin.

Surkeista surkein majoitus

Seuraavana vuonna Kreikan-matkastaan innostunut kaksikko keksi, että nytpä lähdetään Turkkiin samalla reseptillä! Turkki osoittautui jopa Kreikkaa hulppeammaksi kokemukseksi.

− Turkissa bussit ovat monenkertaisesti paremmat kuin Kreikassa. Lentoemännän näköiset naiset tarjoilivat matkustajille mehua, ja yöbussissa herätessä he jakoivat kuumia froteepyyhkeitä. Se oli ihan luksusta, Maria hehkuttaa.

Kahden naisen matkakomppania ei kohdannut minkäänlaisia vaikeuksia edes syrjäisemmillä seuduilla. Yöpymisen taso oli tosin melkoisen vaihtelevaa.

Eräänä kertana ainoa vaihtoehto oli yhteismajoitus kattoterassilla, jossa oli vain sänkyjä vieri vieressä. Maria ja ystävätär kauhistuivat. Emme me nyt tuonne nuorison sekaan mene!

− Tivaamisen jälkeen omistaja keksi, että on heillä yksi huone. Hän aukaisi katolla oven ihmeelliseen koppiin, jossa oli vain yksi sänky ja ikkuna, jota aukaistessa pokat irtosivat. Sängyn viereen lattialle mahtui juuri ja juuri patja. Aamulla tarjolla oli yhteissuihku nuorten kanssa, Maria naureskelee.

Rohkeasti seikkailuun!

Muutama vuosi sitten matkakuume alkoi jälleen poltella Marian hyppysissä. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Kreeta, jossa vierähti lopulta pidempi tovi.

− Otin vain lennot ja hankin perillä ihanan vuokrakämpän. Asuin Kreetalla viisi kuukautta. Ystävättäreni tuli sinne välillä käymään.

Juuri nyt Marialla ei ole suunnitteilla uutta reissua. Haaveita tosin yhä riittää: Brasilia, ja kenties Kiinaan junalla Siperian kautta. Maria kannustaa muitakin toteuttamaan rohkeasti unelmiaan.

− Vähän pitää osata kieltä ja olla valmis nukkumaan missä sattuu. Muuta se ei vaadi!

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja