IAEA:n johtajan mukaan järjestön läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla valtaisa merkitys – "Ero on kuin yöllä ja päivällä"

Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija:"Putinin ase on nälkä" 1:59
Sota-asiantuntija pohtii, milloin sota Ukrainassa loppuu.

Ydinvoimalan tilanteesta on tarkoitus tehdä raportti alkuviikosta, IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on valtava merkitys, kertoi järjestön johtaja Rafael Grossi perjantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Grossi vieraili itse venäläisjoukkojen Ukrainassa miehittämällä ydinvoimalalla torstaina IAEA:n tarkastajaryhmän kanssa. Kuusi jäsentä IAEA:n tarkastajaryhmästä on Grossin mukaan edelleen paikalla, ja kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä sinne pysyviksi tarkkailijoiksi.

Grossin mukaan IAEA saa nyt suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

–  Kyseessä ei ole enää tilanne, jossa toinen osapuoli sanoo jotain ja toinen osapuoli sanoo jotain päinvastaista. Nyt IAEA on paikan päällä. Ero on kuin yöllä ja päivällä, Grossi kertoi tiedotustilaisuudesta.

Grossin mukaan tarkkailijat pääsivät vierailullaan näkemään kaiken, mitä he halusivat ja vaativat.

Grossi kertoi, että ydinvoimalan tilanteesta on tarkoitus tehdä raportti ensi viikon alussa, kun kokonaiskuva voimalan tilanteesta on hahmotettu.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta ydinvoimalan lähettyvillä.

Lue myös:

    Uusimmat