IAEA lähettää Iran-raportin YK:hon

YK:n turvallisuusneuvosto on odottanut kuukauden IAEA:n raporttia, joka voi johtaa Iranin vastaisiin pakotteisiin.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vie Iranin ydinohjelmasta kertovan raportin YK:n turvallisuusneuvostoon.

IAEA: hallintoneuvosto käsitteli Iran-raporttia tänään Wienin-kokouksessaan.

Euroopan unioni puolestaan on jälleen vatinut Irania lopettamaan kaiken ydintutkimuksen.

Uutistoimisto Reutersin aiemmin tänään haastattelema eurooppalaisdiplomaatti arvioi, että YK:n turvallisuusneuvosto voisi ottaa Iranin niskuroinnin käsittelyynsä jo ensi viikolla, ellei Iran ryhdy toimiin nopeasti. Turvallisuusneuvosto on odottanut kuukauden ajan IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein raporttia, joka voi johtaa Iranin vastaisiin toimiin.

IAEA vetosi helmikuun alussa turvallisuusneuvostoon, kun Iran ei ollut pystynyt vakuuttamaan järjestöä ydinohjelmansa rauhanomaisuudesta. Turvallisuusneuvosto päätti pidättyä vastatoimista, kunnes ElBaradein selonteko on valmistunut.

Uhkailu lisääntyy

Iranin ydinkiistassa on käytetty yhä kovempaa kieltä.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoo, että länsimaat tulevat katumaan painostustoimiaan maan ydinohjelman lopettamiseksi. Yhtenä vastaiskuna maa on väläyttänyt öljynvientinsä rajoittamista.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney taas varoitti eilen, että Iranin niskoittelusta voi olla tuntuvia seurauksia.

Iran on korostanut toistuvasti, ettei sen pyrkimyksenä ole kehittää ydinasetta, vaan tuottaa sähköä. Iran pitää kuitenkin oikeutenaan rikastaa ydinvoimaloiden polttoaineeksi tarvittavaa uraania omissa laitoksissaan.

Maa torjui eilen Venäjän tarjouksen uraanin rikastamisesta Venäjän maaperällä, koska sopimukseen olisi kuulunut kaiken ydintutkimuksen lopettaminen Iranissa.

(MTV3-DPA-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat