Hytti nro 6 pääsi jatkoon Oscar-kisassa – paikka varsinaisena ehdokkaana ratkeaa helmikuussa

9:29
Katso video: Näin Hytti nro 6 -elokuvan saamaa suitsutusta käsiteltiin lokakuussa Uutisaamu-ohjelmassa.

Hytti nro 6 voitti heinäkuussa Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Kotimaassa elokuvan on nähnyt elokuvateattereissa jo yli 125 000 katsojaa.

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on yksi viidestätoista elokuvasta, jotka on valittu jatkoon kisassa kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoehdokkuudesta.

Kaikkiaan 93:sta ehdokkaaksi tarjotusta ei-englanninkielisestä elokuvasta Yhdysvaltain elokuva-akatemia valitsi tänään julkaisemalleen karsintalistalle 15 elokuvaa, joista viisi saa varsinaisen Oscar-ehdokkuuden helmikuussa, tiedotteessa kerrotaan. Karsintalistaa eli niin sanottua shortlistia on julkaistu vuodesta 2006 alkaen.

– Valinta Oscar-shortlistille oli se, mihin tähtäsimme. Näin kovatasoisessa seurassa se tuntuu jo pieneltä voitolta. Tästä on hyvä jatkaa työtä kohti varsinaista ehdokkuutta, elokuvan tuottaja Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta toteaa tiedotteessa.

Hytti nro 6 tunnetaan englanniksi nimellä Compartment No. 6. Elokuva sai laajan levityssopimuksen Yhdysvaltoihin ja on ehdolla myös Golden Globe -palkinnon saajaksi.

Kansainvälisten elokuvien sarjassa kisaavat yli 40 minuuttia pitkät elokuvat, jotka on tuotettu Yhdysvaltojen ulkopuolella. Lisäksi suuren osan ehdokaselokuvien dialogista on tapahduttava muulla kuin englannin kielellä.

Ainoa suomalainen parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden saavuttanut elokuva on Aki KaurismäenMies vailla menneisyyttä. Karsintalistalle on yltänyt Klaus Härön ohjaama Miekkailija (2015). Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli ehdolla parhaan lyhytelokuvan Oscar-voittajaksi vuoden 2014 gaalassa.

Suomen tähän asti ainoa Oscar-voittaja on Jörn Donner, joka pokkasi tuottajan ominaisuudessa parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon vuonna 1984 Ingmar Bergmanin ohjaamasta Fanny ja Alexander -elokuvasta.

Järjestyksessä 94. Oscar-gaala järjestetään Los Angelesissa sunnuntaina 27. maaliskuuta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja