Hypon asuntomarkkina-analyysi: Asuntovelallinen, ylivelkaantuminen on out!

Asuntovelallisen kannattaa varautua tiukentuviin talousoloihin lyhentämällä nyt kaikenlaisia lainojaan määrätietoisesti ja säntillisesti. Omaa maksukykyään voi testata helposti.

Ylivelkaantumisen välttämiseksi on hyvä tehdä itselle yksinkertainen happotesti: Pystytkö maksamaan kaikista veloista vähintään korot, jos jäät työttömäksi tai työkyvyttömäksi? Jos et, niin lyhennä velkojasi suunniteltua nopeammin ja jos kyllä, niin jatka velkojesi lyhentämistä nykyisellä tavalla.

Edelleen on tärkeää välttää kahden asunnon loukkua, sillä asuntokauppaketjut pitkittyvät. Alan murrokseen ei näy loppua ja kasvukeskusten ja taantuvien paikkakuntien eriytyminen jatkuu. Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun asuntotuotanto polkee paikallaan ja pääkaupunkiseudulla asuntovelkaannutaan, siinä missä taantuvilla paikkakunnilla asuntoköyhdytään.

Hypon analyysin pisteet ovat pysyneet viime vuoden -155 pisteessä, eli -15,5 prosentin tasolla, mutta asuntomarkkinoilla vallitsevan tilanteen näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi. Kotitalouksien asunnonostokyky ja lainojenhoitokyky saattavat heiketä.

(MTV LIFESTYLE – HYPO)

Lue myös:

    Uusimmat