Mainos

Hyönteisiä saa kohta myydä ruokana – tuottajat povaavat kysyntäpiikkiä

Maa- ja metsätalousministeriön päätös sallia hyönteisten kasvatus ja myynti ravinnoksi on asettanut alan uuteen tilanteeseen. Kysynnän uskotaan nojaavan aluksi lähinnä yritysten kiinnostukseen ostaa hyönteisiä jauhettavaksi.

–  Aluksi näkyy varmasti kysyntäpiikki. On vaikea ennustaa, mille tasolle kysyntä vakiintuu, sanoo Finsect Oy:n perustaja Lauri Jyllilä.

Hyönteisistä tulee elintarvikkeita

– Maa- ja metsätalousministeriö kertoi tällä viikolla, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa.

– Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan pian myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. 

Hyönteistuottajia on Suomessa toistaiseksi hyppysellinen. Finsectillä on kuusi tuottajaa ja EntoCubella viisi.

Finsect uskoo tuottajiensa tuotannon tuplaantuvan puolessa vuodessa. EntoCuben odotuslistalla on yli 30 viljelijää.

–  Lupakysymys on ollut se pullonkaula. Nyt asia on hyönteisalan omissa käsissä. Hyönteisravinto saa mahdollisuuden kasvaa hallitusti, sanoo EntoCuben perustaja Robert Nemlander.

Evira on valmistellut lupaprosessia jo kaikessa hiljaisuudessa. Se on kutsunut alan yrittäjiä jo palaveriin kertomaan näkemyksiään. Luvan tarkempien ehtojen odotetaan ratkeavan loppuvuoden aikana.

–  Uskon, että joidenkin tuottajien tilat alkavat olla ensi vuonna siinä kunnossa, että he heittäytyvät kokonaan hyönteistuottajiksi, Jyllilä sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.