Suomalaisyritys keksi nerokkaan tavan myydä kiellettyä elintarviketta: ”Se on keittiösomiste”

Ötökät
Heinäsirkat päätynevät tulevaisuudessa myös suomalaisten lautasille. Kuvituskuva. Shutterstock

Hyönteisten syömisestä on jo pitkään ennustettu seuraavaa suurta, maailmanlaajuista ruokatrendiä. Suomessa hyönteisten myynti elintarvikekäyttöön on toistaiseksi vielä kiellettyä. Myynnissä on kuitenkin esimerkiksi sirkkapurkki, jota myydään keittiösomisteena.

Ekokauppa Ruohonjuuressa myytävää ja espoolaisen EntoCuben valmistamaa sirkkapurkkia koristaa teksti:

”Edelläkävijä! Pitelet käsissäsi sirkkapurkkia. Se on keittiösomiste, joka herättelee ajatuksia hyönteisistä osana ruokakulttuuriamme.”

Purkki sisältää suomalaisia kotisirkkoja ja lisäksi muun muassa kuivattuja hedelmiä, viljaleseitä ja pähkinää. Ennen lakimuutosta purkki on koriste, mutta oletettavasti parin vuoden sisällä purkin sisältöä voi käyttää vaikka leivonnassa.

Maailman ruokajärjestö FAO julkaisi jo vuonna 2013 raportin hyönteisten syömisestä yhtenä keinona ratkaista maailman nälkäongelma. Monet hyönteiset ovat ravitsevia ja niiden tuottamiseen kuluu vähemmän luonnonvaroja kuin lihan tuottamiseen. Esimerkiksi Aasiassa hyönteisiä on syöty perinteisesti jo pitkään.

Suomessa hyönteisruokien myyntikieltoon vaikuttaa EU:n elintarvikelainsäädäntö ja ohjeistus koskien uuselintarvikkeita. Toisaalta jotkut EU-maat ovat jo ottaneet oman eriävän linjan ja sallineet hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikekäyttöön.

***

7:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja