Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Viiden vuoden päästä arkipäivää? Hyönteisruoalle odotetaan hurjaa suosiota

Shutterstock
Julkaistu 27.07.2016 11:03

MTV LIFESTYLE – STT

Asiantuntija arvelee, että viiden vuoden päästä on arkipäivää ostaa kaupasta ruoaksi hyönteistuotteita.

Soveltavan eläintieteen dosentti Lena Huldén Helsingin yliopistosta uskoo, että viidessä vuodessa hyönteiset muuttuvat luontaiseksi osaksi monien ihmisten ravontoa. Hän on kirjoittanut hyönteissyönnistä myös kirjan.

– Jossain vaiheessa on varmaan myös tavallista, että samalla tavalla kun lähdetään sienestämään, mennään poimimaan hyönteisiä ravinnoksi, hän sanoo.

Hyönteissyönnistä puhutaan paljon, mutta ruokatrendi ei ole keskusteluista huolimatta saanut tulta alleen. Tänä päivänä myös EU-lainsääntö kieltää hyönteisten myynnin ja kasvattamisen ihmisravinnoksi. Hyönteiset luokitellaan uuselintarvikkeiksi, joiden myymiseen ravinnoksi tarvitaan uuselintarvikelupa.

Jokaisen hyönteiskasvattajan on haettava jokaiselle tuotteelleen erikseen lupa

Lupaprosessi kestää lyhimmillään 0,5–2 vuotta. Suomessa lupaa haetaan Eviran kautta. Jokaisen hyönteiskasvattajan on haettava jokaiselle tuotteelleen erikseen lupa. Tällä hetkellä toinen kasvattaja ei saa automaattisesti lupaa, vaikka hyönteistuotteet olisivat täysin samanlaisia. Prosessiin on kuitenkin tulossa pientä helpotusta, kun vuoden 2018 alusta yksi yleinen uuselintarvikelupa riittää.

– Tällä hetkellä prosessi on törkeän hidas ja kallis, kritisoi Otto Palonen, yksi EntoCube-yhtiön perustajista.  

EntoCube kehittää hyönteisten kasvatukseen tarkoitettuja kontteja ja siihen liittyvää teknologiaa.  

Joissakin maissa EU-lakia on tulkittu toisin kuin Suomessa. Esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa hyönteisiä voi jo nyt ostaa kaupasta.


Hyönteisiä voi käyttää ruoanlaitossa lihan tapaan esimerkiksi keitoissa. Tyypillisiä hyönteistuotteita ovat myös proteiinijauhot ja -patukat. Syöntiin sopivia proteiinipitoisia hyönteisiä ovat ainakin sirkat, jauhomadot ja muurahaiset. 

Hyönteiset ovat ekologista herkkua

Palonen nimeää hyönteisten myönteisimmäksi puoleksi ekologisuuden. Sirkat voivat syödä esimerkiksi ruokahävikistä tullutta ravintoa. EntoCuben sadattuhannet sirkat saavat osan ravinnostaan opiskelijaruokailusta syntyneestä hävikistä.

– Kiloon naudanlihaa tarvitaan 20 kiloa rehua, sirkkaan noin puolitoista kiloa. Vettä sirkkoihin menee noin tuhannesosa siitä, mitä menee nautoihin, Palonen lisää.

Huldén ja Palonen uskovat, että Suomessa syödään tulevaisuudessa pääasiassa kasvatettuja hyönteisiä.

– Kasvatetuista hyönteisistä tiedetään, mitä ne ovat syöneet. Jos sirkat ovat esimerkiksi eläneet moottoritien pientareella, kaikki pientareelta tullut kulkeutuu ruokaketjussa eteenpäin, Palonen sanoo.

Luonnonvaraisista hyönteisistä ravinnoksi kelpaavat muun muassa kekomuurahaiset, kimalaiset ja heinäsirkat. Huldén sanoo, että ennen kuin ihmiset alkavat keräillä metsistä hyönteisiä, pitäisi oppia tunnistamaan ravinnoksi kelpaavat. 

Lisää aiheesta:

"Ravintoarvoiltaan huippulaadukasta" – perinteiselle koiranruoalle kehitteillä täysin uudenlainen vaihtoehtoKokki selätti ötökkäkammon – tuo ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille: ”Minulle ne ovat jo sama asia, kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”Katoavien possutilojen tilalle sirkkaloita: "Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla paras"Pian sinäkin pääset herkuttelemaan hyönteisillä! Suomi sallii vihdoin niiden kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeeksiTulevaisuuden superhitti, joka jakaa taatusti mielipiteet: Miksi suomalaiset eivät jo syö näitä proteiinipommeja?Myyminen ihmisravinnoksi kiellettyä Suomessa – näin hyönteisiä voi hankkia ruoanlaittoa varten
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?