Mainos

Hybridivaikuttamisella ujuttaudutaan päätöksenteon ytimeen: "Jos ei olla valppaita, voi päästä yllättävän syvälle"

7:26

Viidennes suomalaisista yrityksistä on raportoinut heihin kohdistuneen hybridivaikuttamista.

Hybridivaikuttamisella tarkoitetaan organisoitua toimintaa, jolla on poliittinen päämäärä. Toiminnan takana on usein valtiollinen toimija.

– Elinkeinoelämässä hybridivaikuttaminen on usein väline päästä vaikutusverkostoon ja sitä kautta käsiksi esimerkiksi poliittisiin päätöksentekijöihin, Helsingin seudun kauppakamarin turvallisuusasiantuntija Panu Vesterinen tiivistää.

Liike-elämä avaa hybridivaikuttajille väylän käydä keskustelua poliittisten päättäjien kanssa. Yritysten kannalta hybridivaikuttamisen ymmärtäminen on olennaista, sillä monet yhteiskunnan toiminnoista pyörivät yritysten ansiosta.

– Suuret hankkeet, jotka ovat luonteeltaan poliittisia avaavat väylän käydä keskustelua poliittisten päättäjien kanssa. Samalla aukeaa väylä käydä keskustelua asioista, jotka eivät välttämättä suoraan liity suurhankkeeseen, johtava tutkija Pasi Eronen Foundation for Defence of Democrasies -yhtiöstä selittää.

Suomessa hydridivaikuttamisesta tekee helppoa yhteiskunnan pieni koko.

– Elinkeinoelänä on keskeisessä asemassa yhteiskunnassa, ja sillä on suuri merkitys päästä vaikutusasemiin. Jos ihmiset eivät ole valppaita yrityksissä, pääsy (vaikuttamaan) voi olla hyvinkin nopea ja tehokas, ja sillä voi päästä yllättävänkin syvälle, Vesterinen varottaa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja