HVK:n ex-johtaja Tomi Lounema avautuu MTV:lle: Pääministerin ilmoitus epäluottamuksesta tuli uutisjutun kautta: "Totesin, että tässä tämä taisi olla – se tuntui tavattoman pahalta"

0:40
Katso video: Tällaisessa tilanteessa Lounema sai tietää joutuvansa eroamaan virastaan.

Huoltovarmuuskeskuksen ex-toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa olevansa huojentunut syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksestä. Hän kokee HVK:n väen ja itsensä tulleen epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi, sillä HVK:lla ei hänen mielestään ollut kokemusta eikä valmiutta tehdä maskihankintoja.

Keväällä 2020 koronapandemian alettua Huoltovarmuuskeskus teki Kiinasta noin viiden miljoonan euron kasvosuojainhankinnan.

Kaupoista nousi kohu kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön. Samalla paljastui Suomen heikko valmistautuminen koronakriisiin.

– En haluaisi olla tämän asian kanssa uhriutumassa, mutta kyllä ne jotka tuossa tilanteessa joutuivat maskihankintoja tekemään – ilman että se edes laitoksen varsinaisiin tehtäviin kuului – totta kai ollaan saatu aika kovaa kyytiä. Omasta mielestäni ilman syytä, Lounema tilittää MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

– Kun hankinnat eivät onnistuneet niin sitten osoitettiin vahvaa epäluottamusta. Ei se hyvältä tunnu, hän jatkaa.

Launeman mukaan suojainhankinnat kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Käytännössä sairaanhoitopiirit olivat niitä, joilla suojaimia pitäisi olla varastoissa ja jotka myös tuon kriisin aikaan niitä kaiken aikaa hankkivat. Sairaanhoitopiirien varautuminen oli jäänyt vajaaksi ja suojaimia oli hankittu liian vähän ja ne olivat osin ylipäiväisiä.

"Aloitimme meille kokonaan uuden tehtävän hoitamisen"

Kun sairaanhoitopiireille selvisi että suojaimia oli liian vähän, laittoi sosiaali- ja terveysministeriö Huoltovarmuuskeskuksen hankkimaan niitä.

– Aloitimme meille kokonaan uuden tehtävän toteuttamisen tilanteessa, jossa kansainväliset markkinat olivat sulkeutuneet – ei ollut mitä ostaa, Lounema muistelee.

– Kun markkinat alkoivat maaliskuun lopussa avautua, niin oli liikkeellä kaikenlaisia kauppamiehiä. Kaupat jouduttiin tekemään puhelimessa ennakkomaksulla tavaraa näkemättä. Siihen sisältyy valtavat riskit.

Lounema kertoo raportoineensa vallitsevasta tilanteesta sosiaali- ja terveysministeriöön ja työ- ja elinkeinoministeriöön.

– Siinä vaiheessa sieltä vain kannustettiin saamaan nopeasti hankintoja aikaan ja toivoteltiin jaksamista. Tilanne terveydenhuollossa oli paha. Terveydenhuolto olisi ollut romahtamassa, jos niitä suojaimia ei olisi saatu. Ymmärsimme että nyt toimitaan todella kriittisessä tilanteessa.

Ilmoitus luottamuspulasta tuli täysin puskista

Marinin ilmoitus siitä, ettei luottamusta Lounemaan enää ollut, tuli Lounemalle täytenä yllätyksenä.

Lounema oli tuona pitkäperjantaina palaverissa ja huomasi läppärinsä näytöltä uutisen siitä, ettei hän nauttinut enää pääministerin luottamusta.

– Totesin, että tässä tämä taisi olla. Harmitus ja pettymys oli tavattoman suuri, koska siinä oli pitkän aikaa tehty töitä hiki hatussa ja seitsemän päivää viikossa kriisin hoitamiseksi. Se tuntui tavattoman pahalta. 

– Ei siitä ollut minkäänlaista keskustelua etukäteen. Tuossa vaiheessa huoltovarmuuskeskus pyrki antamaan työ- ja elinkeinoministeriölle selvitystä siitä, mitä pieleen menneissä kaupoissa oli tapahtunut.

Työ- ja elinkeinoministeriön silloinen kansliapäällikkö Jari Gustafsson soitti Lounemalle ja totesi puhelun aikana, että mikäli Lounema ei itse lähtisi, hänet vaihdettaisiin seuraavassa valtioneuvoston istunnossa.

Louneman mukaan asia oli ilmoitusluontoinen.

– Siinä vaiheessa oli selvää että kenkää tulee, Lounema toteaa.

"Epäoikeudenmukainen tilanne"

MTV Uutiset kysyi pääministeri Sanna Marinilta eilen, kohdeltiinko Lounemaa oikein maskikohussa. Pääministeri muistavansa Louneman sanat keväältä 2020. Marinin mukaan Lounema oli sanonut kantavansa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty. Marin myös muistutti, että Lounema itse irtisanoutui tuolloin omasta tehtävästään.

– Laitoksen johtajana kannan vastuun siitä mitä on tehty. Totta kai myös toivon että toiselta puolen itseäni ylemmät malttavat saada selvityksen, että mitä on tapahtunut ja mitkä ovat olleet olosuhteet, ennen kuin toimenpiteisiin ryhdytään.

– Tämä on ollut minulle ja kaikille muille, joille tästä on ollut seurauksia, tavattoman epäoikeudenmukainen tilanne. Syyttäjän syyttämättäjättämispäätös on ollut huojentava.

Katso Tomi Louneman koko haastattelu alla olevalta videolta.

9:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja