Huumepaljastuksia tehneen prinssi Harryn Yhdysvaltain viisumitiedot halutaan julkiseksi – tuomari aloitti kuulemisen kanteeseen liittyen

Prinssi Harry avautuu jälleen – tällainen on uusi kohuhaastattelu 7:10
Näin prinssi Harry avautui tammikuussa kohuhaastattelussa.

Heritage Foundation -ajatushautomo hakee prinssi Harryn Yhdysvaltain viisumitietojen julkistamista.

Liittovaltion tuomari on alkanut kuulla perusteluja liittyen kanteeseen, jossa haetaan prinssi Harryn Yhdysvaltain viisumitietojen julkistamista, kertoo BBC.

Konservatiivisen Heritage Foundation -ajatushautomon kanteessa esitetään, että prinssin Yhdysvaltain viisumitiedot tulisi julkistaa hänen aiemman huumeidenkäyttönsä käytyä ilmi.

Harry kertoo tammikuussa ilmestyneessä Spare-omaelämäkerrassaan (suom. Varamies) avoimesti menneisyyden huumeidenkäytöstään ja myöntää esimerkiksi käyttäneensä elämänsä aikana pilveä, sieniä sekä kokaiinia. Kanteen ytimessä ovat prinssin kirjassa tekemät huumepaljastukset.

Ajatushautomon kanteessa kyseenalaistetaan, noudattiko hallitus maahanmuuttolakia salliessaan prinssille pääsyn Yhdysvaltoihin, ja onko hän saanut asemansa vuoksi erityiskohtelua.

Yhdysvaltain viisumihakemuksissa kysytään tämänhetkisestä ja aiemmasta huumeiden käytöstä, ja huumeiden käyttöä voidaan pitää perusteena evätä viisumihakemus. Maahanmuuttoviranomaisilla on kuitenkin harkintavalta tehdä lopullinen päätös useiden tekijöiden perusteella.

On epäselvää, minkälaisella viisumilla Harry saapui Yhdysvaltoihin. Hän ja hänen vaimonsa herttuatar Meghan muuttivat Yhdysvaltoihin vuoden 2020 alussa, kun he vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan Isossa-Britanniassa. Meghan on Yhdysvaltain kansalainen.

Tiistaina tunnin kestäneessä oikeusistunnossa Heritage Foundation -ajatushautomon asianajaja Samuel Dewey sanoi, että tapauksessa on kyse Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston lain noudattamisesta.

Asiaa käsittelevän tuomarin on ensialkuun päätettävä, pitääkö Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston nopeuttaa asiaankuuluvien asiakirjojen löytämistä. Useat turvallisuusvirastoon kuuluvat toimijat, kuten tulli- ja rajavartiosto, ovat hylänneet ajatushautomon pyynnön paljastaa asiakirjat yksityisyyden suojaan vedoten.

Tuomari kehotti turvallisuusvirastoa päättämään 13. kesäkuuta mennessä julkistaako se asiakirjat.

Mikäli virasto hylkää pyynnön asiakirjojen julkistamisesta tulee tuomarin selvittää oikeudessa annettujen perustelujen avulla, onko yleisen edun mukaista määrittää asiakirjat – tai osa niistä – julkisiksi.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on esittänyt, ettei​​ prinssi Harryn asiakirjojen nopealle julkistamiselle ole tarvetta. Turvallisuusvirastoa edustavan asianajaja John Bardon mukaan ajatushautomon kanne perustuu brittilehdistön artikkeleihin, joissa "yksinkertaisesti spekuloidaan" prinssi Harryn viisumiasioita. Asianajaja vetoaa myös muun muassa viisumistatuksen luottamuksellisuuteen.

Päätös asiassa, jota käsitellään Washingtonissa, voi kestää viikkoja. Tapaus ei liity toiseen meneillä olevaan oikeudenkäyntiin, jossa Harry todistaa laittomasta tiedonkeruusta syytettyä Iltapäivälehtien kustantajaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat