Prinssi Harry kuvaili oikeudessa olleensa lehdistön hyökkäyksen kohteena koko ikänsä: "Kuinka paljon enemmän verta..."

Prinssi Harry avautuu jälleen – tällainen on uusi kohuhaastattelu 7:10
Näin prinssi Harry avautui tammikuussa kohuhaastattelussa.

Prinssi Harry teki historiaa todistaessaan laittomasta tiedonkeruusta syytettyä mediataloa vastaan.

Prinssi Harrystatuli tiistaina ensimmäinen merkittävä Britannian kuninkaallinen, joka on todistanut paikan päällä tuomioistuimessa yli vuosisataan.

Lontoossa pidettävässä oikeudenkäynnissä ovat keskiössä laittomat tiedonkeruutavat. Iltapäivälehtien kustantajaa Mirror Group Newspapersia (MGN) syytetään muun muassa puhelinmurroista.

Harry kuvaili oikeuden kuulemisessa olleensa lehdistön hyökkäyksen kohteena koko ikänsä.

– Kuinka paljon enemmän verta pitää tahria heidän kirjoittaviin sormiinsa ennen kuin joku voi lopettaa tämän hulluuden, Harry kysyi viitaten brittilehdistöön.

– Joidenkin näiden toimittajien takia on aiheutunut paljon kipua, järkytystä ja joissain tapauksissa kuolemaa, Harry sanoi viitaten äidinsä, prinsessa Dianan, kuolemaan auto-onnettomuudessa.

MSG on pyytänyt anteeksi toimiaan ja myöntänyt ainakin osan syytöksistä. Yhtiö on kuitenkin kiistänyt Harryn väitteet prinssiä koskeneesta laittomasta tiedonkeruusta, mukaan lukien puhelinmurroista.

MGN-oikeudenkäynti käynnistyi viime kuussa. Sen on arvioitu kestävän enimmillään liki kaksi kuukautta.

Prinssin tavoite on muuttaa mediamaisemaa

Kuningas Charlesin nuoremmalla pojalla Harryllä on ollut vaikea suhde mediaan etenkin sen jälkeen, kun hän ja hänen yhdysvaltalainen vaimonsa herttuatar Meghan muuttivat Yhdysvaltain Kaliforniaan.

– Harry ottaa oikeudenkäynnissä suuren henkilökohtaisen riskin. Hänen tavoitteenaan on muuttaa mediamaisemaa. Hän on asettamassa itsensä todistajanaitioon joutuen samalla joidenkin Britannian vaativimpien asianajajien ristikuulusteluun, arvioi Sky Newsin kuninkaallisiin erikoistunut toimittaja Laura Bundock tekstissään.

Harry on ollut mukana oikeudenkäynnissä myös toista brittiläistä lehtikustantajaa Associated Newspapersia vastaan. Kanteessa julkaisijaa syytetään muun muassa puhelinkuuntelusta ja kuuntelulaitteiden asettamisesta ihmisten autoihin ja koteihin.

Harry antoi oikeudenkäynnissä lehtiyhtiötä vastaan kirjallisen todistuksen maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat