Yhä vanhemmat suomalaiset kuolevat huumeisiin – aineiden yhteiskäytöllä erikoista matematiikkaa: "Yksi plus yksi onkin neljä"

Huumekoukusta selvinnyt Pauliina Gärding, 33, kertoo näkemyksensä siitä, pitäisikö huumeiden käyttörangaistuksista luopua 2:01
Video: Huumekoukusta selvinnyt Pauliina Gärding, 33, kertoo näkemyksensä siitä, pitäisikö huumeiden käyttörangaistuksista luopua

Huumekuolleisuus sekä huumeisiin kuolleiden ihmisten keski-ikä ovat kasvaneet Suomessa, paljastuu yhteispohjoismaisesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa verrattiin huumeiden ongelmakäyttäjien myrkytyskuolemia vuodelta 2017 vuoteen 2012, jolloin tutkimus edellisen kerran toteutettiin.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa tapahtui 5,84 huumemyrkytyskuolemaa sataatuhatta asukasta kohden. Vuonna 2012 vastaava kuolleisuusluku oli 4,61.

Pohjoismaista Suomi sijoittui vertailun keskelle. Korkein kuolleisuus oli Islannissa (6,58) ja Ruotsissa (6,46). Norjassa kuolleisuusluku oli 5,66 ja Tanskassa 4,29.

Suomessa ja Norjassa kuoli suhteessa eniten naisia

Suomessa on viime vuosina muuttunut erityisesti huumemyrkytykseen kuolleiden keski-ikä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku.

– Vielä kymmenisen vuotta sitten kuolleista monet olivat 25–30-vuotiaita, kun nyt keski-ikä on noussut 35 vuoteen, Kriikku sanoo.

Tanskassa ja Norjassa keski-ikä oli noin 41 vuotta. Ruotsissa ja Islannissa se taasen oli hieman Suomea alhaisempi. Myös kuolonuhrien sukupuolijakaumassa on eroja Pohjoismaiden välillä. Naisia kuoli huumeisiin suhteessa eniten Suomessa ja Norjassa, joissa lähes neljäsosa kuolonuhreista oli naisia. Vähiten naisia oli kuolonuhrien joukossa Islannissa, vain seitsemän prosenttia.

Kauppanimellä Subutex paremmin tunnettu opioidi buprenorfiini aiheuttaa edelleen suurimman osan huumekuolemista Suomessa. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa näin on.

Buprenorfiini on vaikuttavana aineena Suomessa korvaushoitolääkkeenä käytettävässä Suboxonessa ja ulkomailta laittomasti tuodussa Subutexissa. Sen käyttö kasvoi vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun Afganistanin sota johti pulaan heroiinista.

– Kun muualla myöhemmin palattiin heroiiniin, Suomessa huumeidenkäyttäjät jatkoivat buprenorfiinin käyttämistä, Kriikku selittää.

Buprenorfiinikuolemiin liittyy lähes aina muiden huumeiden tai alkoholin yhteiskäyttöä.

– Silloin aineiden yhteisvaikutus ei menekään niin, että yksi plus yksi on kaksi, vaan se onkin neljä: aineet vahvistavat toistensa vaikutusta.

Oksikodoni nousi Suomessakin kakkoseksi

Tutkimuksen mukaan Suomessa toiseksi eniten yliannostuskuolemia aiheutti oksikodoni, myös opioideihin kuuluva vahva kipulääke. Sen aiheuttamat kuolemat ovat kasvussa muissakin Pohjoismaissa.

– Oksikodonin nouseminen vertailussa kakkoseksi ei sinänsä ollut yllätys, koska tiedämme, että Pohjois-Amerikassa opioidiepidemia on lähtenyt juuri siitä, Kriikku sanoo.

Kriikku arvioi, että nyt havaittu nousu voi liittyä esimerkiksi siihen, että reseptejä määrätään aiempaa enemmän ja sitä kautta lääkettä liikkuu enemmän Suomessa. Hän ei pidä nousua kuitenkaan vielä hälyttävänä.

Lue myös:

    Uusimmat