Mainos

Huumeiden käyttö kolminkertaistunut lääkkeiden väärinkäyttäjien keskuudessa – "Ilmiöstä tarvitaan lisää tietoa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimuksen mukaan huumeiden käyttö on kolminkertaistunut niillä, jotka ovat käyttäneet väärin rauhoittavia, unilääkkeitä tai vahvoja kipulääkkeitä.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2002 noin 21 prosenttia lääkkeiden väärinkäyttäjistä oli käyttänyt tai kokeillut myös huumeita. Vuonna 2014 vastaava luku oli reilusti isompi, jopa 70 prosenttia.

Huumeiden käyttö on kasvanut hieman myös muun väestön keskuudessa. Vuosien 2002–2014 välillä huumeiden käyttö kasvoi noin 2,5 prosentista 5,4 prosenttiin.

– Suomalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy, mutta silti asiasta puhutaan ja sitä tutkitaan varsin vähän. Ilmiöstä olisi kuitenkin tärkeää saada lisää tietoa, kertoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Karjalainen lisää, että erityisesti sekakäyttö yhdessä muiden päihteiden kanssa voi johtaa vakaviin terveydellisiin tai muihin haittoihin.

Noin viisi prosenttia suomalaisista on käyttänyt lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana. Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, eri tarkoitukseen tai suurempina annoksina.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja