Uusi tutkimus paljastaa: Suomessa on mahdollisesti yli puolet enemmän huumeongelmaisia kun aikaisemmin arvioitu

Huumekuolemat ovat lisääntyneet rajusti Suomessa 17:00
Huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa rajusti. Studiossa aiheesta puhumassa huumeisiin kuolleen äiti Jaana ja Irti Huumeista ry:n Mirka Vainikka.

Suomen huumeongelmaisten määrä on todennäköisesti suurempi kuin mitä on aikaisemmin arvioitu, paljastuu vielä julkaisemattomasta suomalaistutkimuksesta.

Tutkimuksen perusteella Suomessa on noin 23 500–29 500 opioidiongelmaista ja vajaat 21 000–28 000 amfetamiinin ongelmakäyttäjää. Luvut ovat vuodelta 2017.

Vastaava tutkimus tehtiin viimeksi vuonna 2012. Heittoa aiempiin tuloksiin on paljon, sillä amfetamiinin tai opioidien päihdekäytön vuoksi viranomaisrekistereihin joutuneiden määrä on arviosta riippuen lisääntynyt jopa huomattavasti yli 50 prosenttia. Vuonna 2012 opioidiongelmista kärsivien määräksi arvioitiin 13 000–19 000 henkeä ja amfetamiinin osalta 11 000–18 000 henkilöä.

Tutkijat etsivät rekistereistä merkintöjä huumeongelmista

Tulos ei kerro suoraan käytön lisääntymisestä. Kyse on rekisteritutkimuksesta, jossa tutkijat etsivät mainintoja amfetamiinin ja opioidien käytöstä terveys- ja poliisiviranomaisten rekistereistä.

Uudessa selvityksessä on otettu mukaan uusia rekistereitä, joiden avulla arvioon tulivat mukaan erityisesti opioidien takia hoitoon päätyneitä, korvaushoidossa olevia ja korvaushoidon tarpeessa olevia henkilöitä. Tutkijoiden mukaan myös eri tahojen rekisterikäytännöt ovat parantuneet niin, että tapaukset kirjataan aiempaa paremmin.

Tulos ei ole koko totuus tutkittujen huumeiden ongelmakäytöstä Suomessa, sillä rekistereiden läpikäymisessä tulevat ilmi vain tapaukset, joiden amfetamiinin tai opioidien käytöstä on tehty merkintä terveydenhuollon ja poliisin rekistereihin. Jos ei ole ollut tekemisissä terveydenhuollon tai viranomaisten kanssa huumeiden vuoksi, ei rekisteriin ole päätynyt.

Valtaosa ongelmaisista miehiä

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että valtaosa amfetamiiniin ja opioideihin liittyvistä huumeongelmista kärsivistä on miehiä, jotka asuvat Etelä-Suomessa.

Huumekuolemien määrän kasvusta on uutisoitu runsaasti viime vuonna. Suurin osa huumekuolemista liittyy opioideihin ja niiden sekakäyttöön muiden lääkkeiden ja alkoholin kanssa. Saadut tulokset voivatkin osaltaan selittää huumetilanteen muutosta.

Lue myös:

    Uusimmat