Mainos

Huumeiden käyttäjiä työssään kohtaava: Käyttäjät pistävät tuntemattomia pillereitä suoneen, mukana voi olla jopa sementtiä

Helsingissä käydään pillerikauppaa avoimesti päivänvalossa ja jopa poliisin valvovan katseen alla, kertoo A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Mervi Holm.

Hän istui kesällä Helsingin rautatieasemalla tarjoamassa C-hepatiitin ja HIV:n pikatestausta huumeita käyttäville. Hän seurasi pillerikauppaa lähietäisyydeltä ja kävi keskustelua käyttäjien kanssa.

Autettavat ihmiset kertovat Holmille avoimesti päihteiden käytöstään ja myös Rivotril-kaupasta. Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely lääkevyyhdistä, joka liittyy Helsingin poliisin kesällä takavarikoimiin yli 400 000 Rivotril-lääketablettiin. Aineita myytiin pääasiassa katukaupassa.

– Kun nämä isot takavarikot tehtiin niin kauppa hiljeni noin viikoksi, mutta palasi sitten normaalille tasolleen, Holm sanoo.

9:00

Pään sekoittamiseksi ja itselääkintään

Holmin mukaan käyttäjällä on usein taustallaan muita ongelmia, esimerkiksi syrjäytymistä tai mielenterveysongelmia. Yksi syy käytölle on, että pillerit ja viina tulevat usein halvemmaksi kuin "oikeat" huumeet. Tabletteja on myyty esimerkiksi Helsingissä euron kappalehintaan. Markkinatalouden lait pätevät myös pillerikaupassa. Mitä enemmän pillereitä on tarjolla, sitä halvempi on hinta.

– Moni myös lääkitsee omia mielenterveysongelmiaan ja ahdistusta rauhoittavilla lääkkeillä. Usealla on sellainen kokemus, että ongelmiin ei saa apua mistään muualta. Eikä rauhoittavia lääkkeitä määrätä päihdeongelmaisille, Holm sanoo.

Niinpä lääkitys haetaan kadulta. Käyttäjiä on alaikäisistä aina kuusikymppisiin asti.

Holmin mukaan tavallinen käyttäjä on noin 30–40-vuotias mies. Tätä käsitystä tukee myös THL:n huumekysely. Yleisintä lääkkeiden väärinkäyttö on 25–34-vuotiaiden miesten keskuudessa, joista 13 prosenttia on joskus käyttänyt lääkkeitä ei-lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sama ryhmä on yliedustettuna myös laittomien päihteiden käytössä.

Käyttö on Holmin mukaan täysin holtitonta. Aiemmin poliisi kertoi, että pillerien epäillään olevan väärennettyjä, mutta niistä on löytynyt aidon lääkkeen sisältämää vaikuttavaa ainetta. Rivotriliä saa Suomessa reseptillä Rivatrilin nimellä esimerkiksi epilepsian hoitoon.

– Usein ei tiedetä, mitä pillerit sisältävät ja niitä jopa sekoitetaan veteen ja pistetään suoneen. Mukana voi olla esimerkiksi kalkkia tai sementtiä, Holm sanoo.

Käyttäjät ovat kertoneet myös Holmille, että Rivotrilien laatu on välillä ollut huono, mikä tukee poliisin käsitystä siitä, että niitä valmistettaisiin laittomasti nyrkkipajoissa.

2:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.