Huumeiden käyttöhuoneiden perustamista ajava kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Huumausaineiden käyttötilakokeilua ajava kansalaisaloite on kerännyt 50  000 allekirjoitusta, mikä tarkoittaa, että eduskunta saa pohdittavakseen kysymyksen siitä, pitäisikö Suomessa kokeilla huumeiden käyttöhuoneita.

Huumeiden käyttötilat ovat valvottuja tiloja, joissa huumausaineita voidaan käyttää puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa.

Aloitteen perusteluissa kiinnitetään huomiota siihen, että huumausainekuolemat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla.

Huumausaineisiin kuoli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa 258 ihmistä.

Helsingin kaupungin teettämän moniammatillisen selvitystyön mukaan valvotut käyttötilat voisivat vähentää yliannostuskuolemia.

Kansalaisaloitteen tekijät ehdottavat lainvalmistelun käynnistämistä, jotta huumausaineiden käyttötilakokeilu olisi mahdollista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

Aloitteet raukeavat vaalikauden lopussa

STT:n eduskuntaryhmille aiemmin heinäkuussa lähettämän kyselyn mukaan käyttöhuoneiden perustamisen kannalla ovat hallituspuolueet vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue SDP suhtautuvat niihin varovaisen avoimesti. Keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja Liike Nyt suhtautuvat kielteisesti käyttöhuoneiden perustamiseen.

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50  000 kannatusilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Nykyisin kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan 23 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat