Huuhteluaine on täysin tarpeeton

Huuhteluaineen käyttäminen pyykinpesussa on pelkkää ekstraa. Ylimääräisestä aineesta voi olla jopa haittaa.

Huuhteluaineita on ollut kaupan jo pitkään ja niihin suhtaudutaan kuin sinihomejuustoon. Osa inhoaa ja osa ei voisi olla ilman. Tosiasiassa huuhteluaine on vain yksi ylimääräinen ja turha pullo muiden kodin puhdistusaineiden joukossa.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo, ettei itse käytä huuhteluainetta mutta tuntee myös sen ystäviä.

– Se on osittain makuasia. Jotkut pitävät sen tuoksusta ja sen keinosta jättää puhdas pyykki pehmeäksi. Talvella se myös vähentää vaatteiden sähköisyyttä.

Huuhteluaineet sisältävät tensidejä eli pinta-aktiivisia aineita, jotka pienentävät veden pintajännitystä. Lisäksi niissä on liuotinta, vettä, hajusteita ja väriaineita. Teho perustuu siihen, että huuhteluainetta jää tekstiilin pintaan. Sillä on myös taipumus kertyä vaatteisiin, minkä vuoksi ainetta ei pitäisi käyttää jokaisella pyykkäyskerralla.

Huuhteluaine pilaa urheiluvaatteet

Jerkku muistuttaa, että vauvojen, lasten ja allergisen pyykille huuhteluainetta ei pitäisi käyttää ollenkaan. Se on haitallinen myös elastaania ja lycraa sisältäville tekstiileille, kuten alusvaatteille, uimapuvuille ja stretch-housuille. Huuhteluaine vie niiden jouston.

Urheilu- ja ulkoiluvaatteille huuhteluaine on erityisen turmiollinen. Useimmiten niiden valmistuksessa on käytetty hengittävää materiaalia, mikä voi pilaantua huuhteluaineen tukkiessa tekstiilin kuidut.

Huuhteluaine voi myös vaikuttaa imukykyyn, minkä vuoksi kestovaippoja ja pyyhkeitä ei pitäisi laittaa samaan koneeseen huuhteluaineen kanssa.

Säästä ja silitä

Huuhteluaineiden tyhjistä pulloista syntyy pakkausjätettä eikä aine itsessään ole ilmaista.

– Perheessä, missä pyykkiä pestään paljon, se on myös ylimääräinen menoerä, Jerkku sanoo.

Jos huuhteluainetta haluaa käyttää, Jerkku suosittelee malttia ja annosohjeiden noudattamista. Ilman huuhteluainettakin pyykistä saa pehmoista ja sileää kotikonstein.

– Silittäminen ja mankelointi tekevät tekstiileistä pehmeitä ja samalla niiden sähköisyys häviää, Jerkku muistuttaa.

Myös rummussa kuivaaminen auttaa pehmentämään pyykkiä.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat