Husin pitäisi leikata 95 miljoonaa – "sietämätön" säästölista palautettiin valmisteluun

2:00
Katso videolta otteita säästölistasta.

Husin yhtymähallitus palautti liki 100 miljoonan säästöohjelman uudelleen valmisteluun tarkoituksena saada Helsingiltä ja hyvinvointialueilta lisää rahaa. Myös ministeri Aki Lindén tyrmää säästölistan rajut leikkaukset.

Päivystysten lakkauttaminen Malmilla, Lohjalla ja Porvoossa sekä suuri leikkaus tutkimusrahoitukseen.

Muun muassa tällaisia ehdotuksia sisältäneen 95 miljoonan euron säästölistan HUSin päättäjät palauttivat takaisin valmisteluun.

Tunnelmat kentällä ovat olleet viime päivinä epäuskoiset. Porvoon sairaalan päivystyksen ylilääkäri Anna Meuronen sanoo, että säästöt johtaisivat leikkausten, diagnostiikan ja akuuttien tilojen hoidon viivästyksiin.

– Eli hyvin merkittävästi asiasta on kyse. Fakta on myös se, että eihän tämä kokonaisuudessaan tule koskemaan ainoastaan leikkauslistan palveluita, vaan kyllä se tarkoittaa, että kyllä koko sairaala lakkaa loppujen lopuksi.

Meuronen ei usko, että rajut säästötoimenpiteet edes toisivat haluttua säästöä.

– Potilaathan on kaikki hoidettava. He tulevat akuutin hädän takia hoitoon. Eli jossain heidät kuitenkin hoidetaan. Ensihoidossa kuljetusmatkat kasvavat. Ei näillä yksiköillä millään pärjätä. Ensihoito on laskenut, että viiden yksikön lisäksi tähän tarvitaan vielä kolme ja puoli lisää.

– Sote on törkeästi valtion taholta aliresurssoitu näissä laskelmissa. Rahaa on pakko saada lisää.

"Johtaisi niin suuriin toiminnallisiin ongelmiin, että ne olisivat aivan sietämättömiä"

Sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä kansalaisille on kerrottu, että palvelutaso ei ainakaan huonone nykyisestä.

Säästölistojen valossa tältä ei nyt ihan näytä.

– Se lista, jonka olen julkisuudessa nähnyt, johtaisi niin suuriin toiminnallisiin ongelmiin, että ne olisivat aivan sietämättömiä, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

Vaikka leikkauslista palautettiin valmisteluun, päättäjät haluavat, ettei HUSin budjetti jäisi alijäämäiseksi. Jostain pitäisi siis saada lisää rahaa tai 95 miljoonan euron säästöt.

 – Nyt hyvinvointialueilla pitäisi ymmärtää, että vuodelle 2023 pitää tehdä alijäämäiset talousarviot eli katsotaan, kuinka paljon tulee rahaa jälkirahoituksena ja otetaan huomioon kolmen vuoden kehitys.

– Sillä tavalla HUSille voidaan antaa enemmän rahoitusta. Tästä on kysymys. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja