HUSin Lehtonen haluaa koronapassin painottavan rokotteita – rajusti kasvava testaus toisi pulan näytteenottoon: "Haastavaa"

Koronapassi voi kuormittaa koronanäytteenottoa liiaksi – laboratorioissa toivotaan rokotepainotusta 2:03
Katso MTV Uutisten videoraportti: Koronapassi voi kuormittaa koronanäytteenottoa liiaksi – laboratorioissa toivotaan rokotepainotusta.

HUSin diagnostiikkajohtaja on huolissaan näytteenottajien riittävyydestä, jos koronapassi otetaan Suomessa käyttöön.

Koronatartuntojen määrä on nousussa. Maakunnista leviämisvaiheessa ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa, joissa rajoitukset jälleen laajenevat.

Tapahtuma-, kulttuuri- ja ravintola-ala vaativat yhä kovaäänisemmin koronapassin käyttöönottoa. Eilen hallitus ilmoitti, että koronapassi on tulossa ja sen valmistelu alkaa.

Parhaimmillaan koronapassi voi olla käytössä jo syyskuun lopussa, mutta vielä on kuitenkin auki, mitä tietoja passiin olisi tulossa.

Mikäli koronapassiin tulee vaatimus negatiivisesta koronanäytteestä, pelätään ympäri Suomea, että näytteenoton kapasiteetti ei enää riitä.

– On aika haastavaa resurssien käytön näkökulmasta, jos tervettä väestöä ryhdytään laajamittaisesti toistuvasti testaamaan vain sen takia, että tällä testituloksella pääsee sellaisiin tapahtumiin, joihin ei muuten pääsisi, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

– Eli meillä on aikamoinen pula henkilöstöstä tällä hetkellä ja koronapassin myötä se ei ainakaan helpottuisi.

Painopiste rokotuksiin 

Lehtonen näkisikin järkevämpänä, että koronapassissa painotettaisiin rokotuksia.

Jos kuitenkin päädyttäisiin siihen, että koronapassissa olisi myös tulos koronanäytteestä, se voisi laskea testien hintoja. Oireeton pääsee julkisella puolella testiin ilmaiseksi, mutta yksityisellä puolella näytteestä voi joutua pulittamaan jopa yli 200 euroa.

– Minusta aika hyvä referenssi on Finnairin omille matkustajilleen tarjoama pikatestipalvelu lentokentällä, jota tarjotaan matkailijoille 65 euron hintaan. Uskon, ettei Finnair siitä kovin paljoa voittoa itselleen ota, vaan pyrkii varmistamaan sen, että pyrkii saamaan koneisiin matkustajia ja on varmaan hakenut edullista toimijaa tähän, sanoo Lehtonen.

Oman lukunsa koronapassiin tuo vielä tiedonkulku, jos testipaikkoja perustetaan muualle kuin terveydenhuollon omiin toimipisteisiin.

– Saadaan aika helposti aika mittava it-projekti, johon kuluu oma aikansa, jos ensin kilpailutetaan it-toimittaja ja sitten lähdetään rakentamaan sitä järjestelmää.  Sen takia itse puoltaisin sitä, että käytetään sitä Kanta-palvelussa olevaa koronapassia mahdollisimman laajasti, sanoo Lehtonen.

Lue myös:

    Uusimmat