HUSin hallintoylilääkäriltä huolestuttava viesti pääkaupunkiseudulle: "Leviämisvaiheeseen voidaan joutua hyvin piankin" – tätä se tarkoittaa

2:32
Koronatilanne HUSin alueella kiihtyy entisestään – hallintoylilääkäri: "Leviämisvaiheeseen voidaan joutua hyvin piankin"

HUSin alueella ollaan jo lähellä siirtymistä koronan leviämisvaiheeseen. Tuolloin myös tiukemmat koronasuositukset jouduttaisiin ottamaan käyttöön.

Torstaina hallituksen kertomien uudet suositukset tehtiin epidemian kiihtymisvaiheen mukaan, mutta jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suositukset tiukkenevat ja esimerkiksi yleisötapahtumia peruttaisiin kokonaan ja julkisia tiloja voitaisiin sulkea.

Leviämisvaiheen määritelmään muun muassa kuuluu se, että tartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin niin, että niitä on vähintään 18-50 per 100 000 asukasta kahden viikon jaksolta. Leviämisvaiheessa tartunnat lisääntyvät päivittäin kymmenellä prosentilla, ja vain alle puolet tartuntalähteistä saadaan jäljitettyä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan HUSin alueella ollaan tänään tehdyn arvion mukaan vielä kiihtymisvaiheessa, mutta ei välttämättä enää kauaa.

– Kyllä tässä on jo pieniä merkkejä, että leviämisvaiheeseen voidaan joutua hyvin piankin, jos tilanne jatkuu tällaisena.

Arviota siitä, milloin se voisi tapahtua, Heikkilä ei kuitenkaan vielä osaa antaa. HUSissa arvioidaan tilannetta vähintään viikoittain.

Sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat lisääntyneet

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa, että sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kaksinkertaistunut syyskuusta, vaikka muuhun maailmaan verrattuna tilanne onkin vielä hyvä.

Heikkilän mukaan myös Husin alueella sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrässä on havaittu pientä kasvua, mutta tilanne on hallinnassa.

– Vaikka tauti leviää ja ollaan selvästi tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa, sairaalan puolella on vielä rauhallista. Meillä osaston ja tehohoidon puolella on vielä aika maltillisesti potilaita hoidossa.

Katso HUSin hallintoylilääkärin haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja