Mainos

Hurrikaani Irma kurittaa Karibianmerellä – useita ihmisiä kuollut

2:35

Irma-hurrikaani on tuhonnut 95 prosenttia Ranskalle kuuluvasta osasta Saint Martinin saarella Karibianmerellä, kertovat paikallisviranmaiset.

Ranskan ja Hollannin jakama Saint Martin joutui viitosluokan hurrikaaniksi voimistuneen Irman riepottelemaksi eilen.

Viranomaiset ovat kertoneet, että saarella on Irman takia kuollut ainakin kuusi ihmistä. Viranomaiset varoittavat, ettei määrä ole lopullinen.

BBC kertoo, että myös Hollannille kuuluva Saint Martinin saaren osuus on kärsinyt tuhoista.

Barbudalla ainakin yksi kuollut

Merkittävistä tuhoista on kerrottu myös Barbudan saarella, jonne Irma iski myös eilen. BBC:n mukaan Antiguan ja Barbudan saarivaltion pääministeri Gaston Browne on sanonut, että hurrikaani vahingoitti yli 90 prosenttia Barbudan saaren rakennuksista. Guardianin mukaan pääministeri on myös kertonut, että 60 prosenttia saaren noin 1400 asukkaasta on menettänyt kotinsa.

– Meitä saattaa tällä hetkellä uhata myös toinen myrsky, Jose-hurrikaani. Meidän täytyy evakuoida Barbudan asukkaat, jos Jose tulee tähän suuntaan. Barbuda on hädin tuskin asuinkelpoinen, Browne kertoo BBC:lle.

Irma on vaatinut myös ainakin yhden ihmisen hengen saarella. Surmansa saanut oli Brownen mukaan kaksivuotias lapsi. Lopullinen arvio tuhoista ja kuolonuhreista voi vielä muuttua, sillä kommunikointiyhteydet saareen ovat olleet poikki.

Eräs Barbudan asukkaista kertoi Antiguan ABC TV/Radio -kanavalle, että hänestä tuntui kuin koko talo repeytyisi. Hätänumeroon soittanutta asukasta kehotettiin menemään perheineen kylpyhuoneeseen tai komeroon.

– Rukoilin Jumalaa auttamaan minut ulos siitä talosta, koska se oli repeytymässä hajalleen, nainen kertoo.

Irma suuntaa todennäköisesti Floridaan  

Irman odotetaan seuraavaksi riepottelevan Puerto Ricoa ja mahdollisesti Floridaa. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi myöhään eilen olevan yhä todennäköisempää, että Irma iskee Floridan eteläosiin sunnuntai-iltapäivään mennessä, Guardian uutisoi.  

Guardian kertoo myös, että Floridan eteläkärjessä sijaitsevien Florida Keysin saarien sairaalat suljetaan perjantaiaamuna Irman takia. Viranomaisten mukaan sairaalat suljetaan paikallista aikaa kello seitsemän, jolloin myös ambulanssien toiminta loppuu. CNN:n mukaan saarilta on evakuoitu jo 25000 ihmistä.

Useat mediat ovat myös raportoineet, että evakuointeja on jatkettu monin paikoin Floridan osavaltiossa.

Irman odotettiin runnovan myös Yhdysvaltain Neitsytsaaria yöllä Suomen aikaa, mutta muun muassa Guardian kertoo, että hurrikaani on ohittanut Neitsytsaaret ja hurrikaanivaroitus alueella on poistettu.  

Puerto Ricossa satojatuhansia ilman sähköä

Irma on jo lähellä Puerto Ricon pääkaupunkia San Juania, kertoo muun muassa Guardian. Edelleenkään ei kuitenkaan ole varmaa, osuuko myrskynsilmä juuri San Juaniin.

Hieman kello kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa myrskynsilmä oli noin 35 mailin eli noin 56 kilometrin päässä kaupungista.

Myrskynsilmän lähestyessä voimakkaat sateet ja tuulet ovat riepotelleet saarta. Paikallisviranomaisten mukaan Puerto Ricossa lähes miljoona ihmistä on jo ilman sähköä ja lähes 50 000 ilman juoksevaa vettä, Guardian kertoo.

Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan myös 14 sairaalaa on ilman sähköä. Toistaiseksi sairaalat ovat toimineet varageneraattorien varassa.

Puerto Ricon kuvernöörin Ricardo Rossellon mukaan Irman odotetaan aiheuttavan merkittävää tuhoa saarella, CNN kertoo. Saarella on avattu 460 hätämajoitusta, joihin Rossello on kehottanut ihmisiä hakeutumaan.

Useat mediat ovat myös raportoineet, että evakuointeja on jatkettu Floridan osavaltiossa.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja