Hurmoksellinen kotiyleisö sai haluamansa – Englanti on jalkapallon Euroopan mestari!

Englanti on voittanut jalkapallon naisten Euroopan mestaruuden. Finaalissa Wembleyllä kaatui Saksa lukemin 2–1.

Kyseessä on Englannin ensimmäinen naisten Euroopan mestaruus. Turnausemännät saivat juhlia historiallista voittoa täytenä pullistelleella Wembleyn stadionilla. Vuodesta 1984 pelattu EM-turnaus on päättynyt peräti kahdekan kertaa Saksan juhliin. Tällä kertaa kävi toisin.

Kotikentällään pelannut Englanti aloitti ottelun vahvasti. Se oli pääosin Saksaa vahvempi, vaikka avauspuolikas olikin maaliton. Ottelun panos näkyi fyysisyydessä. Ensimmäisen nelivitosen aikana kortit olivat herkässä. Peräti kolme pelaajaa sai varoituksen.

Ensimmäisen puoliajan kohahduttavin tilanne nähtiin 26. minuutilla, kun Saksa sai pallon aivan englantilaisten maaliviivan tuntumaan. Pallo otti hässäkässä myös englantilaistopparin käteen, mutta tilannetta ei lopulta käyty tarkistelemassa edes VARilta.

Saksa heräsi, Englanti iski ensin

Jälkimmäisellä puoliskolla Saksa heräsi toden teolla taisteluun. Vihreässä paidassa pelanneet vieraat veivät kakkospuolta mielin määrin ensimmäisen vartin verran. Englanti ei käytännössä päässyt edes hyökkäämään.

Vajaan tunnin kohdalla Englannin supertähden Beth Meadin nilkka taittu erittäin ikävästi, ja hän joutui jättämään ottelun kesken. Mead jakaa turnauksen maalipörssin voiton yhdessä Saksan Alexandra Poppin kanssa. Molemmat tekivät turnauksessa kuusi osumaa. Popp joutui sivuun EM-finaalista juuri ottelun alla. Hän loukkaantui lämmittelyssä.

Hetki takaiskua myöhemmin hornankattila lopulta räjähti. Kuin Meadin loukkaantumisesta sisuuntuneena Englanti keräsi itsensä vaisun jakson jälkeen, ja Ella Toone karkasi läpiajoon. Taidokas tsippi yli Saksan maalia vartioineen Merle Frhomsin, ja Wembley räjähti värisyttävään huutoon.

Johtomaalin jälkeen Saksa jatkoi vimmattua painostamistaan. Lina Magull toi toivotun helpotuksen 79. minuutilla. Pallo aivan maalin edestä ohjauksella verkkoon.

90 minuuttia ei EM-finaalissa tänä vuonna riittänyt. Jatko-otteluun siirryttiin tasatilanteessa 1–1.

It`s coming home

Jatko-ottelun ensimmäinen vartti ei tuonut ratkaisua.

Toisella viisitoistaminuuttisella ottelu lopulta ratkesi. Kellossa 110 minuuttia, kun kulmapotkun jälkitilanteesta pallo jäi pyörimään flipperinä maalin eteen. Lopulta Meadin toisella puoliajalla korvannut Chloe Kelly suti pelivälineen maalipuiden väliin.

Kellyn osuma jäi voittomaaliksi, ja Englanti juhlii EM-kultaa historiansa ensimmäisen kerran.

EM-finaalia seurasi Wembleyn stadionilla peräti 87 132 katsojaa. Kisoissa murskattiin kaikki yleisöennätykset mennen tullen. Kokonaisuudessaan lippuja myytiin jo ennen finaalia peräti 487 683 kappaletta. Edellinen, vuoden 2017 ennätys (240 055 lippua) laitettiin uuteen uskoon yli tuplasti.