Hurjia tilanteita kaupan kassalla – puukkoja, piikkejä ja astaloita

Pasilan K-kauppa Ratiksen myymälävarkausvideo on herättänyt keskustelua kauppojen turvallisuudesta. 

Kassan naispuoleinen myyjä taltuttaa omin käsin myymälävarkaan, joka yrittää kävellä röyhkeästi maksamatta kassan ohi tavarat sylissään.

Tilanne etenee käsikähmään, jossa kummallekaan ei käy vakavammin. Silti tämän tyyppisessä tilanteessa on aina riskinsä.

K-Marketin sankarimyyjä teki sen taas - taltutti varkaan paljain käsin 0:19

– Perussääntö on se, että työntekijä ei saa vaarantaa omaa työturvallisuuttaan, vakuuttaa kauppias Sami Kytölä.

Vakaviakin vaaratilanteita on tullut vastaan useita.

– Näitäkin tilanteita on kyllä ollut, joissa väläytellään veistä, huumepiikkiä tai jotakin astaloa. Ne ovat tietysti vaarallisia tilanteita. Joissain tapauksissa näpistysepäillyiltä on sitten poliisitutkinnassa löytynyt piikkejä tai puukkoja.

– Kaikki riskit pyritään tietysti minimoimaan. Jos työntekijä vahingoittuu, hän menee tietysti lääkäriin, jos varas, se on pelastustyöntekijöiden asia. Kaikki työntekijät on tietenkin vakuutettu ja näistä asioista käydään koko ajan keskusteluja.

Varkaalle 20 päiväsakkoa

Ratiksen kaupassa kaikki työntekijät ovat valmiita puuttumaan tilanteisiin.

– Eri kaupoissa on tietysti omanlaisensa säännöt. K-ryhmässä ehkä tartutaan näihin tilanteisiin herkemmin, koska se on suoraan kauppiaan pussista pois jos varastetaan.

Osassa tilanteista varkaat ovat olleet ennestään tuttuja samoista puuhista, joskus uusia yrittäjiä.

K-kaupassa sattuneessa ja turvakameran tallentamassa näpistystilanteessa poliisi sai epäillyn varsin nopeasti kiinni. Mies sai 20 päiväsakkoa näpistyksestä ja niskottelusta.

– Hänet saatiin aika nopeasti tämän tilanteen jälkeen kiinni. Se oli sellainen lyhyt juoksukilpailu, jossa rosvolle on yleensä hopeaa tarjolla, komisario Tomi Uusikivi naurahtaa. 

Poliisin mukaan voimankäyttöä kiinniottotapauksissa tulee kuitenkin harkita tarkkaan. 

– Keinojen tulee olla suhteessa epäiltyyn rikokseen, kiinniotettavaan ja tilanteeseen muutenkin. Aina näin ei käy, ja sitten puidaan oikeudessa, onko jompikumpi osapuoli syyllistynyt esimerkiksi pahoinpitelyyn. Yleissääntöinä voidaan sanoa että maalaisjärkeä saa käyttää, ja vanhaa sanontaa siteeraten: "Omenavarasta ei saa ampua", Uusikivi kuvailee. 

Lue myös:

    Uusimmat