Hurjaa jälkeä tehnyt Tre Kronor odottaa Leijonia vesi kielellä – ruotsalaistykiltä tylyt terveiset Suomen tutulle NHL-miehelle

Vilttiketjulta esimerkkinäytteet Leijonille Ruotsin kaatamiseen: "Ohuimmat eväät" 4:56
Vilttiketjulta esimerkkinäytteet Leijonille Ruotsin kaatamiseen: "Ohuimmat eväät"

Kaikki seitsemän alkulohkopeliään voittanut Ruotsi lähtee MM-puolivälierään Suomea vastaan suurena suosikkina.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Win the right games, voita oikeat ottelut. Juhani Tammisen lanseeraaman jääkiekkoviisauden sanoma korostuu jälleen torstaina jääkiekon MM-turnauksen puolivälieräpäivänä, kun rimaa hipoen jatkopeleihin yltänyt Suomi ja kaikki seitsemän alkulohkopeliään voittanut Ruotsi ottavat yhteen Ostravan illassa.

Leijonat lähtee puolivälierään selkeänä altavastaajana, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen voi ammentaa joukkueeseensa voimaa viiden vuoden takaisista asetelmista. Tuolloin nimettömänä pidetty Suomen joukkue kaatoi NHL-tähtiä vilisseen Ruotsin MM-puolivälierässä Sakari Mannisen jatkoaikamaalilla ja eteni sensaatiomaisesti aina maailmanmestaruuteen saakka.

Ruotsilla on Tshekissä jalkeilla ehkä jopa vielä tähtivoimaisempi joukkue kuin vuonna 2019 Slovakiassa. Victor Hedman ei ollut viisi vuotta sitten kokemassa ruotsalaisfiaskoa, ja huippupuolustaja päättikin muistuttaa uutistoimisto TT:n haastattelussa vain Tre Kronorin onnistumisista Leijonia vastaan. Hedman mainitsi teinimuistonaan Torinon olympiafinaalin vuodelta 2006 sekä Ruotsin MM-välierävoiton vuodelta 2017, jolloin Hedman oli edellisen kerran mukana MM-jäillä, voittamassa kultaa.

– Tästä tulee todella hauskaa, ja minulla on hyviä muistoja Suomesta. Tiedämme, mihin tämä joukkue pystyy, mutta meidän on oltava kurinalaisia. Emme anna heille mitään ilmaiseksi, Tampa Bayssä kaksi NHL-mestaruutta voittanut Hedman sanoi.

– He ovat selvästi satsanneet oman liigansa pelaajiin, kun katsoo heidän joukkuettaan. Heillä on valmentaja, joka on tehnyt hienoa työtä, Hedman mainitsi Jalosen maajoukkuemenestyksen.

Hallam tuntee Leijonien sitkeyden

MM-kisoissa neljä maalia tehnyt hyökkääjätaituri Lucas Raymond kertoi olevansa innoissaan seurajoukkuetoverinsa Olli Määtän kohtaamisesta. Puolustaja Määttä ja Raymond pelaavat NHL:ssä Detroit Red Wingsissä.

– Hän on hyvä pelaaja ja ystävä. En usko, että puhumme ottelusta kauheasti etukäteen, mutta teemme sen varmasti myöhemmin. Hän löytää itsensä lentokentältä, 22-vuotias Raymond nauroi TT:n mukaan.

Ruotsi kuorrutti täydellisen lohkovaiheensa tiistai-iltana kaatamalla Slovakian suvereenisti 6–1. Päävalmentaja Sam Hallam odottaa puolivälierästä tiukempaa kamppailua.

– Siitä tulee huikean jännittävä ja mahtava ottelu. Molemmat joukkueet tuntevat toisensa hyvin, olemme pelanneet toisiamme vastaan kahdeksan kertaa tällä kaudella. Heillä on koossa erittäin vahva joukkue, joka pelaa aina tiukasti. Kohtaamme sitkeän vastustajan, Hallam kuvaili.

Leijonien ja Jalosen kannalta yksi huolestuttava seikka on se, ettei Suomi ole voittanut tämän ja viime kevään MM-turnauksessa yhtäkään niin kutsuttua "suurta jääkiekkomaata". Viime vuonna Leijonien MM-kotikisojen huippuhetkeksi jäi voitto Saksasta, joka toki eteni aina MM-hopealle.

Lue myös:

    Uusimmat