Mainos

Hurja nousu politiikan huipulle – Mykkänen on maailmanparantaja, joka tuntee Venäjän

2:30

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi  nousevasta Kai Mykkäsestä puhutaan kokoomuksen tulevaisuuden toivona ja jopa mahdollisena tulevana puheenjohtajana.

Vaikka poliittisissa piireissä Mykkänen tunnetaan, suurelle yleisölle hän on vielä tuore kasvo.

Heinäkuussa 37 vuotta täyttävä Kai Mykkänen on koulutukseltaan ekonomisti. Hän on kotoisin Espoon Tontunmäestä ja asunut lähes koko ikänsä parin kilometrin säteellä Tapiolasta. Ainoa poikkeus on muutaman vuoden Pietarin komennus vuosina 2006–2008, jolloin Mykkänen hankki Venäjältä Sampo Pankille pohjoismaisia yritysasiakkaita.

Mykkänen tunnetaankin Venäjä-asiantuntijana. Hän puhuu venäjää sujuvasti ja päätyi komennuksensa jälkeen idänkaupan East Officen kautta elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen avustajaksi työ- ja elinkeinoministeriöön.

Kun Häkämies siirtyi Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtajaksi, hän palkkasi Mykkäsen Etelärannan johtoryhmään Venäjästä vastaavaksi johtajaksi. Eduskuntaan Mykkänen nousi reilu vuosi sitten.

Mykkänen luonnehtii itseään sinivihreäksi vaikuttajaksi. Hän on kertonut kiinnostuneensa vaikuttamisesta alkujaan nimenomaan ympäristöasioiden vuoksi. Aikanaan hän puolusti Laajalahden luonnonsuojelualuetta ja veti Espoon nuorten ympäristönsuojelijoiden yhdistystä.

Mykkänen on ollut monessa mukana nuoresta pitäen Tapiolan lukion oppilaskunnasta lukiolaisten liittoon ja Kokoomuksen nuorisojärjestön johtoon sekä Espoon valtuustoon ja kaupunginhallitukseen.

Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa Mykkänen kannatti Alexander Stubbia, jonka kampanjapäällikkö hän oli. Hän myös avusti Stubbia Euroopan parlamentissa vuosina 2004–2006.

Mykkäsen ministerinimitys onkin puheenjohtaja Petteri Orpolta kädenojennus Stubbin kannattajille ja se voidaan nähdä ministerivalintojen suurimpana yllätyksenä.

MTV:n politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mukaan Mykkästä kehutaan ”nykyaikaan sopivaksi, positiiviseksi maailmanparantajaksi, joka saattaa joskus jotakin haukkuakin, mutta haukuttukin kokee jälkeenpäin tulleensa kehutuksi”.

Mykkänen on kahden lapsen isä ja kertoo harrastavansa muun muassa salibandya, sulkapalloa ja lenkkeilyä.

Mykkäsen sukujuuret löytyvät Lapista. Sieltä isä Jouni Mykkänen päätyi aikanaan pääkaupunkiseudulle kokoomuksen tiedotuspäälliköksi ja kansanedustajaksi 1970-luvun alussa ja edelleen Ylen varapääjohtajaksi ja elokuvasäätiön johtajaksi.

3:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.