Hurja kofeiinipommi nousi superhitiksi: Myynti ohitti jopa Pepsin

Tanskalainen juomavalmistaja on tuonut markkinoille todellisen kofeiinipommin, joka on ylittänyt myyntiluvuissaan nopeasti muun muassa Pepsin.

Tanskalainen juomavalmistaja on tuonut markkinoille maailman kofeiinipitoisimman kolajuoman. Juomavalmistajan CULT -niminen juoma sisältää 320 milligrammaa kofeiinia tölkkiä kohden. Määrä on hurja, sillä esimerkiksi tavallisessa Pepsi-tölkissä kofeiinia on noin 32 milligrammaa ja kahvikupillisessa 80-100 milligrammaa.

– Päätimme luoda tuotteen, joka pitää ihmiset varmasti hereillä. Loimme kolajuoman, jossa on paljon enemmän kofeiinia kuin perinteisessä kolassa. Yhdistimme energiajuoman ja kolajuoman ja yritämme näin saada asiakkaita, jotka eivät pidä välttämättä energiajuomien kemiallisesta mausta, mutta haluavat virkistystä, juoman keksijä Brian Sørenson kommentoi.

Tanskalainen kofeiinipommi onkin saavuttanut nopeasti suuren suosion maan juomamarkkinoilla. Myyntitilastoissa se on ylittänyt muun muassa suositun Pepsi-kolajuoman. Aiemmin CULT-kolaa on ollut saatavilla vähemmän virkistävänä versiona, joka sekin on sisältänyt huimat 150 milligrammaa kofeiinia.

Liika kofeiini voi olla haitaksi

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kofeiinin haittavaikutuksia on etenkin sen riippuvuutta aiheuttava vaikutus. Esimerkiksi henkilölle, joka on tottunut juomaan kahvia noin viisi kuppia päivässä eli saamaan kofeiinia 450-700 milligrammaa vuorokaudessa voi kahvinjuonnin äkillinen vähentäminen aiheuttaa väsymyksen tunnetta tai päänsärkyä.

Muita kofeiinin liikasaantiin liittyviä sivuvaikutuksia ovat sydämentykytys, rytmihäiriö, hermostuneisuus, levottomuus, ärtyneisyys, vatsavaivat ja stressinsietokyvyn laskeminen. Kofeiiniherkät henkilöt voivat saada oireita pienilläkin annoksilla.

Saantisuositusta kofeiinille ei ole asetettu, koska kofeiini ei ole välttämätön ravintoaine. Eviran mukaan myrkyllinen annos kofeiinia on useimmille henkilöille noin 20 mg/kg eli 70 kiloiselle henkilölle 1400 milligrammaa.

Lähde: Daily Meal

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja