Huonot työolot altistavat mielenterveysongelmille – toimitaanko sinun työpaikallasi näin?

Tuore katsaustutkimus osoittaa, että mielenterveysongelmat – ainakin masennus ja ahdistuneisuushäiriö – voivat johtua huonoista työoloista.

Occupational and Environmental Medicine -lehdessä julkaistussa katsauksessa yhdistettiin seitsemän aikaisemman katsaustutkimuksen aineistot ja analysoitiin ne uudelleen.

Analyysin perusteella työelämässä on monia piirteitä, jotka altistavat sairastumisille. Riskit ovat suurentuneet työntekijöillä, joiden työ on vaativaa, mutta joilla on vain vähän mahdollisuuksia vaikuttaa työn sisältöön tai työtapoihin.

Myös kokemus päätöksenteon ja työnjohdon epäreiluudesta, kiusaaminen ja vähäinen sosiaalinen tuki altistavat mielenterveysongelmille.

Ylläkuvatut piirteet ovat tyypillisiä työstressin ja työuupumuksen riskitekijöitä, ja ne on yhdistetty myös muun muassa sydänkohtausten ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraan. Työoloja parantamalla voisi todennäköisesti vaikuttaa merkittävästi väestön terveyteen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja