Mainos

Oletko vuorotöissä? Se voi tehdä sairaaksi

Vuorotyötä tekevien on useissa tutkimuksissa osoitettu sairastuvan tavallista todennäköisemmin muun muassa diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella terveysriskit liittyvät todennäköisesti univajeeseen. Nukkumiseen panostamalla niiltä voisi mahdollisesti välttyä.

Occupational and Environmental Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 300 sairaalassa työskentelevän naisen terveystietoihin. Naisten saaman unen määrää mitattiin aktiivisuusmittarilla.

Kun unitiedot yhdistettiin muihin terveystietoihin, vuorotyötä tekevien naisten havaittiin sairastavan metabolista oireyhtymää muita todennäköisemmin. Yhteys katosi, kun analyysissa huomioitiin, kuinka paljon naiset nukkuivat.

Havainnot pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että nimenomaan univaje on vuorotyötä tekevien sairastumisriskin takana. Jos näin todella on, sairastumisriskit todennäköisesti pienentyisivät vuorotyöläisen nukkumista helpottavilla toimilla.

Uniongelmien lisäksi vuorotyöläisten sairastumisriskejä on selitetty muun muassa vuorokausirytmin häiriintymisellä, ravitsemuksellisilla seikoilla ja muilla elämäntavoilla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi

6:52

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja