Huono iho romuttaa suomalaisten itsetunnon

Kauneusvaivat erityisesti kasvojen alueella voivat olla raastavia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Helmi kysyi lukijoiltaan, millaisen kauneusongelman he kokivat rasittavimmaksi. Kyselyyn tuli yli 1600 vastausta!

Huono iho, harvat tai huonokuntoiset hiukset, kaksoisleuka, värjäytyneet tai vinot hampaat, liika karvankasvu kasvojen alueella, värittömät ja valjut kulmat ja ripset – kuulostaako joku näistä tutulta? Niin myös monen muun Helmen lukijan mielestä. Kauneuskyselyyn vastanneet paljastivat, mikä kasvojen alueen ongelma on heistä kiusallisin.

TOP 5: Rasittavimmat kauneusongelmat

1. Huono iho. 42.8 %

2. Värjäytyneet tai vinot hampaat. 12.8 %

3. Kaksoisleuka. 12 %

4. Harvat tai huonokuntoiset hiukset. 11.9 %

5. Liika karvankasvu. 11.8 %

Vastauksia tuli yhteensä 1614 kappaletta.

Huono iho saastuttaa itsetunnon

Kauneuskyselyn äänitulvan sai huono iho, jota piti piinallisena valtaisa enemmistö, miltei 43 prosenttia vastaajista. Huono iho saattoi olla aknen sairastuttama, rasvainen, vanheneva, harmaa ja valju tai vaikkapa läikikäs. Huonosta ihosta kärsivät korostivat, että ongelma on ainoa, jota ei saa peitettyä edes kunnollisella meikillä, ja siitä joutuu kärsimään usein koko ikänsä.

– Huono iho ja erityisesti akne on mielestäni raastavin vaiva. Hoitomuotoja toki löytyy, mutta kärsivällisyyttä vaaditaan. Aknesta voi jäädä myös häiritseviä arpia varsinkin kasvoihin, joiden hoitaminen on hankalaa, jopa kauneuskirurgialla. Harvat hiukset saa usein näyttämään hyvältä oikealla hiusmallilla, tarvittaessa on mahdollista ottaa hiustentuuhennos tai käyttää jopa peruukkia. Vinot ja värjäytyneet hampaat saa yleensä kuosiin käymällä hammaslääkärissä. Kaksoisleuan ongelmaa voi kokeilla korjata kiinteyttävillä kauneushoidoilla tai tarvittaessa kirurginveitsellä. Ihokarvaongelmat yleensä hoituvat värjäyksellä, poistolla, laserilla...

– Ei ole varsinaisesti huono iho, mutta punakka ja kalpea. Meikkivoide aina käytössä. Rasittavaa. Aamuisin on ihan hirveän näköinen ennen voiteita.

– Vaikka usein sanotaan, että sen saa piiloon, niin EI saa. Kyllä huonon ihon näkee, vaikka käyttäisi meikkiä kuinka paljon.

– Kun on huono iho ihmisellä, on pakostakin epävarmempi olo, jolloin ei näytäkään niin säteilevältä.

– Ehkä vaikein "piilottaa", etenkin kesäkuumalla, helteillä, jolloin paraskaan peitevoide ei yksinkertaisesti pysy apuna.

– Moni onkin jo perustellut hyvin, miksi huono iho on raastava kokemus. Lisäisin vielä sen, että siitä tuntuu monien mielestä olevan ihan ookoo huomautella. Akne on sairaus!

– Huono iho vetää itsetunnon pohjalukemiin. Itse kärsin aknesta nuorena ja arvet haittaavat vielä nykyäänkin.

– Ehdottomasti huono iho on kaikista pahin. Itselläni on ollut todella paha akne ja sen jäljiltä on jäänyt paljon arpia, joita on tosi vaikea peittää. Lisäksi ihon saaminen hyvään kuntoon vie tuhottoman paljon aikaa. Ala-asteella alkoi ja nyt vasta lukion päätyttyä on alkanut oireet helpottaa.

– Huonosta ihosta olen saanut kärsiä ja kuulla kuittailua jo teini-iästä asti.

– Otsallani on aina ollut pieniä näppylöitä, jotka häiritsevät itseäni. Kuvissa ihoni saattaa näyttää todella huonolle, ja se jos jokin ärsyttää. Näppyläni ovat hyvin vaikeita ja hoitokeinot hukassa.

– Se on asia, jonka jokainen huomaa heti. Sen perusteella moni tuomitsee kyseisen henkilön, ja nykypäivän kauneusihanteiden mukaan se on lähes absurdia "omistaa" huono iho. Tämä kuitenkin johtuu pääsääntöisesti geeneistä, joten älkää tuomitko huono-ihoisia.

– Finnejä pukkaa ihoon kuin sieniä sateella, vaikka murrosikä on ohi ja hyvät kosmetologin valitsemat tuotteet käytössä! Vitsailen usein siskolleni, että omistan "finniparran", sillä finnit ilmestyvät usein suun alueen lähelle. Kosmetologilla pitäisi käydä yhtenään, jotta finnit pysyisivät kurissa.

– Minulla on ollut huono iho teini-iästä lähtien. Tuolloin iho-ongelmat olivat aika pahojakin, mutta ei sieltä pahimmasta päästä siltikään. Nyt 27-vuotiaana yhä ajoittain nousee kipeitä patteja nenänpieliin, suupieliin tai leukaan, yleensä tiettyyn aikaan kuukaudesta. Ja eiköhän yleensä silloin, kun olisi pirskeet tai muutoin tärkeä päivä tiedossa! Myöskin yläselän ja olkapäiden huono iho tuottaa tuskanhikeä etenkin kesäisin tai juhla-aikaan. Sukuvika on se, kun suksi ei luista, näinhän se menee.

– Oikeastaan kaikkiin muihin vaihtoehtoihin voi itse rahalla ja vaivalla vaikuttaa. Hampaita voi valkaista, oikoa, laittaa muovikuoret. Kulmia ja ripsiä voi värjätä. Kaksoisleukaan voi koettaa vaikuttaa laihduttamalla, ja leikkauskin on lopulta mahdollinen. Hiukset ovat jo kinkkisempi juttu, mutta huono iho silti kaikista pahin, sillä sen parantamiseen ei ole varmaa konstia, joka toimisi kaikilla. Ja jos esimerkiksi akne jollain konstilla paraneekin, voivat sen ihoon jättämät arvet olla ikuiset.

– Pahin ongelmani on ehdottomasti akne. Teini-iässä kovalla lääkityksellä hoidettuna pysyi poissa, ja ylläpitoa muutama vuosi e-pillereillä, joissa aknelääke. Joulun aikaan lopetin e-pillerit ja naama on nyt kuin pommin jäljiltä! Tietenkin asiaan liittyy stressaava ja vaikea elämäntilanne... Antibioottikuuria en kesäksi halua, kun auringossa olo on kielletty.

– Nopeasti rasvoittuva iho. Saan kauniin silmämeikin tehtyä, ja vaikka kuinka pohjustaisi, on meikit luomilla ja puuterista tietoakaan jo puolen tunnin kuluttua.

– Esim. uimahallissa tai rannalla käyminen on mahdotonta, kun ei halua esiintyä meikittä. Myös yövierailu on hankalaa, kun ei halua kenenkään näkevän kasvoja ilman meikkiä.

– Huono iho on todellakin raastavin kauneusongelma! Ilman meikkiä ei tee mieli liikkua ihmistenilmoilla, naaman pakkelontiin kuluu tolkuttomasti aikaa ja rahaa.

Kauniit hampaat, kaunis hymy

13 prosenttia vastaajista joutui piilottelemaan hampaitaan hymyillessään ja äänesti huonojen – värjäytyneiden tai vaikkapa vinojen – hampaiden olevan tuskastuttavin piirre itsessään. Monella oli toiveissa kaunis hymy, joka piristäisi koko ulkonäköä.

– Hymy on kauneinta ihmisessä, mutta jos hampaat ovat huonossa kunnossa, ei hymy loista kauniisti.

– Yleensä, kun tavataan uusi ihminen, ensimmäisenä katse kiinnittyy silmiin ja hymyyn. Jos hymyilee keltaisilla ja vinoilla hampailla, ensivaikutelma ei ole hyvä.

– Kunpa hammasrivi olisi edes kohtalaisen kaunis, mutta eipä ole varaa laittaa yksityisellä. Onnettomuudessa meni pari etuhammasta melkein kokonaan. Terveyskeskuksessa laitetaan vain pakolliset, eli tehtiin muodolliset katkenneet. Kauniimmatkin voisivat olla.

Kaksoisleuka on ja pysyy

Kolmannesta sijasta raastavimmista kauneusongelmista kilpaili kaksoisleuka, huonot hiukset ja liiallinen karvankasvu. Niukasti sijan vei kaksoisleuka, 12 prosentilla äänistä. Kaksoisleuka on ja pysyy, eikä sitä voi piilottaa, näin kommentoivat geeneistä sen "perineet" naiset.

– Kaksoisleualle ei oikein voi tehdä mitään – se on ja pysyy, vaikka laihtuisikin.

– Huonon ihon saa piiloon meikeillä, harvoihin hiuksiin toimii hiuslisäkkeet, karvat voi hoitaa helposti ja kulmat piirtää. Mutta jos sinulla on kaksoisleuka – et pääse siitä eroon millään!

– Meidän suvun naiset ovat lähes kaikki hoikkia, mutta kaksoisleuka on jokseenkin kaikilla, aika ärsyttävää. Kirurgille ei kukaan ole silti mennyt, ollaan sen verran taviksia.

Tukka hyvin – kaikki hyvin?

Aina lättänät, rasvaiset, kaljuuntumassa – miltei 12 prosenttia joutui painimaan päivittäin epätoivottujen hiustensa kanssa. Naisen "kruunun", eli hiusten, koettiin olevan näyttävin osa ulkonäköä – ja niiden olisi suotavaa olla paksut ja hyväkuntoiset.

– Hiukset ovat kaikkien nähtävillä ja ne ovatkin minulle ylpeyden aihe, joten ilmankos pännii, kun ne menevät huonoon kuntoon. En millään raaskisi leikata tukkaani ja siksi monet vitamiinit ja hyvät shampoot ovat osa elämääni. Tukka hyvin, kaikki hyvin!

– Pienenä oli pitkä ja paksu tukka, mutta nykyään pelkää melkein kaljuuntuvansa.

– Hiukset ovat se näkyvin osa naisessa, "kruunu", jota mainoksissakin mainostetaan. Iho on toinen, joka saa paljon huomiota osakseen. Kun sitten hiuksia on niin vähän, ettei niihin edes lisäkkeitä laiteta, ollaan todellisissa vaikeuksissa. Vaihtoehtoina joko peruukki tai lakki. Samoin, jos iho on todella huonossa jamassa, on sitä erittäin hankala peittää. Ja kun eletään tätä täydellisyyttä korostavaa aikaa, niin ihmisiltä saa pitkiä katseita osakseen – joskus jopa kommenttejakin.

– Olen nyt 69-vuotias. Noin 17-vuotiaasta lähtien olen taistellut ohuiden hiusten kanssa. Paksutukkainen ei pysty tajuamaan, miten kauan aikaa kuluu päivittäin siihen, että pystyy pitämään tukkansa esiintymiskunnossa. Melkein allekirjoitan sanonnan: tukka hyvin, kaikki hyvin.

– Tuuheutta ei voi parantaa oikein millään, ja tällaisissa lisäkkeet vain pahentaa asiaa. Hiukset kertovat eniten kantajastaan. Huonon ihon voi peittää laadukkailla meikeillä, jotka ovat tarkoitukseen sopivat. Kaksoisleukaa voi häivyttää, mutta hiuksille et välttämättä voi tehdä mitään.

Naisparta rasittaa

Hitusen alle 12 prosenttia vastanneista tuskasteli karvankasvuaan. Tumma ja tuuhea karvasto kasvoilla vaati ajoa päivittäin ennen ulos lähtemistä – ellei mielinyt saada viipyileviä katseita kohdalleen.

– Suomessa kaikkien pitäisi olla vaaleita ja haaleita – varsinkin karvankasvultaan. Ihmiset katsovat ja huomauttelevat kasvokarvoistani. Itselleni kasvaa liki musta karvoitus poskille ja ylähuulessa on selkeät viikset. Leukaan ja kaulaan kasvaa yksittäisiä mustia paksuja partakarvoja, joiden nyppiminen on todella työlästä ja kivuliasta. Työttömällä ei ole varaa muuhun tehokkaampaan karvanpoistoon. Jos olisi, niin en epäröisi hetkeäkään karvojen laserointia!

– Ei ole kivaa joka aamu ajaa naisihmisen partaa... Jos et muista ajaa ja menet ihmisten ilmoille, niin kyllä hävettää! Miksi Luoja rankaisee tuollaisella, kun joillakin miehillä ei kasva parta, vaikka kuinka yrittävät!

– On rasittavaa olla tumma nainen, jolla on tumma karvoitus. Minulle kasvaa normaalin karvoituksen lisäksi myös poskiparta, viikset ja mustia paksuja yksittäisiä partakarvoja leukani ja kaulani alueilla. Niitä saa olla poistamassa vähintään joka toinen päivä pinseteillä sekä ladyshaverilla. Olen pienituloinen, joten saan vain haaveilla kiusallisen karvoitukseni poistamista laserilla.

Myös nämä aiheuttivat päänvaivaa vastaajille:

Raskausarvet, alaluomet, vino tai iso nenä, rypyt ja juonteet, silmäpussit, selluliitti, vartalo ja korkea hiusraja.


Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lähde: Helmen kysely, heinä–elokuu 2012

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja