Huoltovarmuuskeskus hankkii vähintään 6 miljoonaa koronatestiä koululaisille – ensimmäinen erä saapunee kuntiin kolmessa viikossa

Mihin ja milloin saadaan ensimmäiset koululaisten koronatestit? Huoltovarmuuskeskus vastaa suorassa lähetyksessä 3:49
Mihin ja milloin saadaan ensimmäiset koululaisten koronatestit? Huoltovarmuuskeskus vastaa.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) hankkimat koronakotitestien ensimmäisten erien odotetaan saapuvan kuntiin noin kolmen viikon kuluttua. 

Huoltovarmuuskeskus tiedottaa, että se hankkii vähintään kuusi miljoonaa koronakotitestiä koululaisten käyttöön ministeriöltä saamansa (19.1.) toimeksiannon mukaisesti. 

Toimitukset jakautuvat useammalle viikolle, mutta ensimmäiset testierät saapunevat kuntiin noin kolmen viikon kuluttua.

− On selvää, että testejä ei saada kaikkiin paikkoihin yhtä aikaa, HVK:n hallintojohtaja Rain Mutka toteaa. 

Testit perusopetuksen ja toisen asteen käyttöön

HVK vastaa koronatestien kuljettamisen kuntien ja kuntayhtymien ilmoittamiin yhteyspisteisiin aina, kun testejä on saatavilla.

– HVK saattaa myös saada ohjeistusta testien toimitusten kohdentamisesta esimerkiksi tautitilanteesta johtuen, Mutka täsmentää tiedotteessa.

Koronatestit tulevat ensisijaisesti perusopetuksen, lukioiden sekä ammattioppilaitosten käyttöön. 

– Kaikki testien käyttöön liittyvä ohjeistus, kuten miten ja missä testejä käytetään ja ketkä niitä käyttävät, kuuluu käytännön testaukset organisoiville toimijoille, ei HVK:lle, tiedotteessa todetaan.

Toimeksiantoon liittyy riskejä

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan hankintojen kokonaiskustannukset tulevat olemaan korkeintaan 10 miljoonaa euroa logistiikka huomioon ottaen.

Kuten koronatilanne yleensä, myös kotitestien hankintaan liittyy epävarmuuksia ja riskejä. 

Ministeriöt toteavat lausunnossaan, että toimeksiantoa hankaloittavat vaikean pandemiatilanteen lisäksi markkinatilanteesta johtuvat saatavuuteen, toimitusaikoihin ja logistiikkaan liittyvät riskit.

Tällaiset hankinnat eivät ole HVK:n tavallisia, lakisääteisiä tehtäviä, mutta toteuttaa koronatestien hankinnat osiaali- ja terveysministeriö (STM) ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) toimeksiannosta. 

Lue myös:

    Uusimmat